Universiteit van Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht Faculteit Sociale Wetenschappen

Zinvol en gelukkig oud worden Universiteiten zoeken ouderen voor onderzoek en evaluatie cursussen

Hoe kunnen ouderen hun leven naar hun eigen wensen inrichten en zinvol en gelukkig oud worden? De universiteiten van Utrecht en Groningen ontwikkelen en evalueren momenteel cursussen waarin ouderen tips en handvatten krijgen aangeboden om zich voor te bereiden op het ouder worden.

In Utrecht staat de voorbereiding op het ouder worden bij 50-plussers centraal; in Groningen worden alleenstaande vrouwen (60-plus) en ouderen met chronische aandoeningen aangesproken. De betrokken instellingen zoeken deelnemers voor de cursussen en het bijbehorende (evaluatie-)onderzoek. Omdat de cursussen in de testfase zijn is deelname op dit moment gratis. Deelnemers worden gevraagd voor en na de cursus een vragenlijst in te vullen. Het onderzoek houdt in dat een deel van de deelnemers (indeling door loting) de cursus op een later tijdstip aangeboden krijgt of een cadeau aangeboden krijgt.

Utrecht De cursus 'Op weg naar de gouden jaren' beoogt mensen tussen 50 en 75 jaar te stimuleren om over hun toekomst na te denken. Cursisten staan stil bij hun opties en de mogelijke belemmeringen en leren realistische stappen te zetten om toekomstplannen te realiseren. Zij leren technieken die kunnen helpen om toekomstplannen ook echt in gedrag om te zetten. De cursus is geschikt voor 50-plussers, die over hun toekomst willen nadenken, maar het steeds toch uitstellen, en voor personen die wat onzeker en bezorgd over hun toekomst zijn en daaraan graag iets willen veranderen. De cursus bestaat uit 4 wekelijkse bijeenkomsten. De groepsgrootte van ca. 10 deelnemers waarborgt een actieve uitwisseling met elkaar. Aanmelding geschiedt via de klantenservice Thuiszorg Stad Utrecht: (030) 2632693, cursussen@stsu.nl , www.thuiszorgstadutrecht.nl . In maart 2004 start de cursus ook bij RIGOM in Oss: 0412-653240. Voor meer informatie over het onderzoek en de cursus: mw.dr. Christina Bode, C.Bode@fss.uu.nl .

Groningen De cursus 'Geef uw leven een beetje meer GLANS' is bedoeld voor alleenstaande vrouwen van 60 jaar en ouder die graag met andere vrouwen in contact komen om samen meer zelfmanagementvaardigheden te leren en te oefenen. In zes wekelijkse groepsbijeenkomsten leren de deelneemsters hoe zij door eigen inzet hun sociale contacten en hun welbevinden in stand kunnen houden of verbeteren. Deze cursus wordt in Groningen aangeboden en mogelijk in de regio Leiden. Meer informatie over het onderzoek en de cursus: mw.dr. Nardi Steverink, n.steverink@int.azg.nl .

De cursus 'GRIP op lijf en leven' is voor bedoeld voor mensen van 60 jaar en ouder met verschillende chronische aandoeningen, zoals reuma, diabetes, longaandoeningen en hartaandoeningen. In zes wekelijkse bijeenkomsten leren de deelnemers van elkaar hoe ze (beter) met hun aandoening en de gevolgen daarvan om kunnen gaan. De cursus wordt gegeven in het Academisch Ziekenhuis in Groningen.

Universiteit van Utrecht