Socialistische Partij

Noord-Hollandse zorgvragers hebben recht op goed werkend RPCP

Het RPCP Noord-Holland-Noord, het centrale patiëntenplatform van Noord-Holland-Noord, heeft o.a. door een verhuizing financiële problemen. Het provinciebestuur heeft de toezegging gedaan een deel van de schuld tijdelijk over te nemen, zodat de RPCP enigszins op verhaal kan komen. De provincie heeft het RPCP bovendien opgedragen met een goed bezuinigingsplan te komen zodat de schuld via bezuiniging kan worden afgelost. Als datum is genoemd april 2004, dan moet het RPCP de zaak weer op orde hebben. De SP is van mening dat het RPCP een eenmalige donatie ter grootte van de complete schuld (circa 1 ton) moet krijgen van de provincie, zodat de organisatie met een schone lei kan beginnen en het werk kan doen waarvoor ze is opgericht.

Bovengenoemde toezegging van het provinciebestuur was de reactie van de provincie op de vraag van het RPCP anderhalve ton aan hen te doneren zodat ze schoon schip konden maken en nog wat ruimte over hielden voor toekomstige (eventuele) calamiteiten. Wat was het geval? De schuld die het RPCP heeft opgebouwd is het gevolg van een (eenmalige) samenloop van omstandigheden: een verhuizing bovenop personeelsproblemen en het inzetten van (kostbare) interimmanagers om de zaak weer aan het rollen te krijgen. Die periode is nu voorbij maar een en ander heeft wel voor een flinke financiële aderlating gezorgd. Het RPCP heeft geen financiële reserves. Dat is de reden dat het RPCP bij elke tegenvaller in het rood komt te staan. Het provinciebestuur zet in op aflossen van de schuld via efficiëncymaatregelen. Je kunt je afvragen of in dit geval efficiëncy de kern van het probleem is. En in dat licht bezien, betekent extra bezuinigen gewoon het uitkleden van een organisatie tot aan het definitieve sluiten van de deuren in april 2004.

Het RPCP is hèt centrale platform van patiënten. Andere patiëntenorganisaties worden door de provincie niet langer gesubsidieerd en overeind gehouden. Kortom, het is belangrijk voor de zorgvragers van Noord-Holland-Noord dat hun organisatie voortbestaat, immers het is hun enige bemiddelaar in een (zorg-)wereld waarin specifiek ingezet wordt op de zorgvraagkant. Het RPCP koopt diensten en kennis in van particuliere patiëntenorganisaties. Als het RPCP die mogelijkheid niet heeft, omdat alle werk voorlopig in een efficiëncyoperatie gaat zitten, wordt het belang van de Noord-Hollander geschaad. Volgens de SP is de Noord-Hollandse zorgvrager het meest gediend met een RPCP-NHN dat financieel uit de brand is, zodat het RPCP het werk kan doen waarvoor de organisatie is bedoeld.