Ministerie van Justitie

http://www.justitie.nl

Ivo Hommes 070 370 6126

4395 15.12.03

Meer samenwerking aanpak identiteitsfraude

Er moet meer samenwerking komen tussen de diverse overheidsdiensten om gerichter onderzoek te kunnen doen gestolen en/of vermiste identiteitsdocumenten. Jaarlijks 'verdwijnen' vele paspoorten en andere documenten die gebruikt worden door criminele organisaties. Dat staat in het rapport Identiteitsfraude en (reis)documenten van de Koninklijke marechaussee (Kmar). Het rapport is door minister Donner van Justitie naar de Tweede Kamer gezonden.

Criminele organisaties gebruiken valse paspoorten veelvuldig bijvoorbeeld in de mensenhandel, maar ook als identiteitsbewijs voor financiële transacties, het huren van auto's en het aanvragen van voorzieningen. Tevens beschikt men in die gevallen over een vals Sofi-nummer. Het komt voor dat personen meerdere malen per jaar een nieuwe paspoort aanvragen vanwege verlies of diefstal. Daarnaast worden blanco-paspoorten via diefstal verkregen en worden paspoorten vervalst. De opstellers van het onderzoek bepleiten een integratie van de diverse registratiesystemen en een goede uitwisseling van gegevens tussen de diverse diensten (politie, Kmar, Douane en openbaar ministerie).

Het kabinet heeft in de nota bestijding fraude en financieel-economische criminaliteit al aangegeven de identiteitsfraude aan te willen pakken. Met de aanpassing van de Paspoortwet in 2001 zijn er al meer mogelijkheden om een nieuw identiteitsbewijs te weigeren als het vermoeden van fraude bestaat. Daarnaast is het basisregister voor vermiste en gestolen reisdocumenten geïntroduceerd, toegankelijk voor de genoemde diensten. Internationaal worden deze documenten geregistreerd in de database van Interpol, toegankelijk voor alle aangesloten lidstaten. Ter bestrijding van de zogenoemde lookalike-fraude wordt het gebruik van biometrie in relatie met het paspoort onderzocht. De minister van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties zal binnenkort de uitkomsten van een recent afgesloten onderzoek naar de opneming van biometrie in het paspoort en de Nederlandse identiteitskaart aan de Tweede Kamer zenden. Begin volgend jaar volgt er een nadere reactie op het rapport van het kabinet.