Gemeente Amersfoort

Verwijdering bomen aan Heliumweg en Nijverheidsweg Noord Groenstructuur verandert bij herinrichting

datum: 11 december 2003

De komende periode worden de Heliumweg en de Nijverheidsweg Noord heringericht. De plannen daarvoor zijn in november vorig jaar gepresenteerd en onlangs is de uitvoering van het werk van start gegaan met de bouw van een rioolgemaal. Volgende week wordt een begin gemaakt met de werkzaamheden in het groen. De meeste bomen langs de Heliumweg en langs een deel van de Nijverheidsweg Noord worden dan verwijderd. Het volgende plantseizoen komen er weer nieuwe bomen te staan.

De groenstructuur van de twee wegen wordt aangepast tijdens de herinrichting. Het plan is om elke hoofdontsluitingsweg van Isselt het aanzicht van een laan te geven. De Heliumweg en de Nijverheidsweg Noord krijgen een aaneengesloten bomenrij van platanen. Bij de Nijverheidsweg Noord gaat het om een bomenrij aan één zijde van de weg, bij de Heliumweg komt aan twee zijden van de weg een bomenrij.

Veel van de huidige bomen langs de twee wegen verkeren in een niet al te beste conditie. Dat komt door de intensivering van het verkeer, maar ook zijn veel iepen langs de Heliumweg geveld door de iepziekte. Langs de Heliumweg is een deel van de iepen dan ook al vervangen door platanen. Deze bomen dienen als basis voor de nieuwe bomenrijen. De overige 67 bomen langs de Heliumweg en de Nijverheidsweg Noord - tussen de Radiumweg en de Heliumweg - worden vervangen. Het gaat voornamelijk om iepen en essen. In het najaar van 2004, het nieuwe plantseizoen, worden er 66 platanen voor teruggeplant.

Het kappen van de bomen zal ongeveer drie werkdagen in beslag nemen, van maandag 15 tot en met woensdag 17 december.