Gemeente Amersfoort

Drie loopbruggen in Rustenburg worden aangepast

datum: 15 december 2003

In de wijk Rustenburg zijn enige maanden geleden drie loopbruggen vervangen. De bruggen liggen aan de Graafdreef, de Jonkmandreef en de Reintendreef. Al snel bleek dat omwonenden niet tevreden waren over het ontwerp van de bruggen. De helling werd te steil gevonden en ook hadden omwonenden problemen met de leuningen. Na inventarisatie van de klachten is de gemeente op zoek gegaan naar oplossingen. Inmiddels is duidelijk hoe de bruggen worden aangepast. Begin januari start de gemeente met de werkzaamheden.

De bruggen worden minder steil gemaakt. In eerste instantie was de opzet om het dek van de bruggen en de aanliggende paden aan weerszijden op te hogen. Zo zou de helling langer worden en tegelijkertijd minder steil. Deze constructie is in oktober bij wijze van proef uitgetimmerd op één van de zijden van de Graafdreefbrug. Zo konden gemeente en omwonenden ervaren of deze aanpassing zou voldoen. Op grond van deze proef is besloten toch te kiezen voor een andere oplossing. Daarbij worden de bruggen in zijn geheel 25 centimeter verlaagd. De palen van de fundering worden ingekort en het brugdek wordt daarna aan de uiteinden verhoogd. Zo ontstaat er weer een goede aansluiting met de aanliggende paden. De bruggen zijn na de aanpassing beduidend minder steil. De constructie bij de brug aan de Reintendreef is iets anders, omdat deze brug langer is en de beide zijden niet gelijk zijn. Maar ook deze brug zal na aanpassing ongeveer 25 centimeter lager zijn, net als de andere twee bruggen.

Tussen het brugdek en de aanzet van de leuning wordt bij alle drie de bruggen een 'drempel' aangebracht, om de opening te verkleinen. De hoogte van de leuningen wordt opnieuw bekeken nadat de bruggen zijn verlaagd. Dan is beter te beoordelen welke aanpassingen noodzakelijk zijn.

Het aanpassen van de drie bruggen zal naar verwachting 6 tot 7 weken duren. De brug aan de Graafdreef is het eerst aan de beurt, hier wordt in de week van 5 januari mee gestart. Daarna volgt de brug aan de Jonkmandreef en als laatste wordt de brug aan de Reintendreef aangepast. In de week van 16 februari is het de bedoeling dat de helling van alle drie de bruggen is aangepast, als het weer tenminste meewerkt. De leuningen worden in het tweede kwartaal van 2004 aangepast. Waar nodig komen na het verlagen van de bruggen tijdelijk noodleuningen te staan.