Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Milieufederatie wil geld voor sluis ten goede laten komen van bewoners

Zaandam, 15 december 2003 De milieufederatie Noord-Holland heeft het provinciebestuur gevraagd om het geld dat de Provincie had uitgetrokken voor een nieuwe Zeesluis bij IJmuiden, te besteden aan een verbeterde luchtkwaliteit in het Noordzeekanaalgebied. Na het recente besluit van de gemeenteraad van Amsterdam om geen geld meer te steken in voorbereidingen voor een tweede sluis, kan ook de Provincie haar geld beter gebruiken.

De provincie Noord-Holland had 34 miljoen euro gereserveerd voor een nieuwe sluis bij IJmuiden. De Milieufederatie Noord-Holland heeft dit altijd zondegeld genoemd omdat het Centraal Planbureau heeft aangetoond dat een grotere zeesluis macro-economisch niet rendabel is. Door het schrappen van de Amsterdamse reserveringen is de realisatie van de sluis op losse schroeven komen staan.

Daarom heeft de Milieufederatie aan de Provincie voorgesteld om het Noordhollandse geld direct in te zetten voor een meer kansrijk en acuut doel: de leefkwaliteit in het Noordzeekanaalgebied. De Milieufederatie Noord-Holland dringt er bij het provinciebestuur op aan om maatregelen te nemen die de lokale luchtkwaliteit verbeteren. Ook wil de milieufederatie dat de Provincie meer werk gaat maken van openbaar vervoer, zuinig ruimtegebruik en duurzame bedrijventerreinen langs het Noordzeekanaal.

Voor meer informatie (