Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Koers primair onderwijs wordt een document met een visie en beleidsprogramma over de toekomst van het primair onderwijs. Centraal hierin is de grotere vrijheid en ruimte die scholen krijgen om eigen keuzes te maken. De komende maanden gaat de minister het gesprek aan met leerkrachten, directeuren, ouders, leerlingen, gemeenteambtenaren en andere betrokkenen om de ideeën over de toekomst van het primair onderwijs samen uit de werken. In juni 2004 wordt Koers primair onderwijs aangeboden aan de Tweede Kamer.

Op een aantal punten zijn er al belangrijke stappen gezet. De invoering van een andere manier van financiering van scholen (de zogenaamde lumpsumfinanciering) betekent bijvoorbeeld dat scholen voortaan meer keuzevrijheid hebben bij het besteden van middelen. Op andere onderdelen moet uitwerking nog plaats vinden. Bijvoorbeeld:
* de opvoedkundige taak van school
* het overblijven
* kennis en vaardigheden van onderwijspersoneel
* omgaan met achterstanden van leerlingen
* onderwijsvernieuwingen
* de toekomst van de brede school
* toetsing Bij deze onderwerpen gaat het over de manier waarop we in de toekomst, met minder regels en meer ruimte voor de school op een goede manier zaken kunnen regelen.

Ministerie van OCW Rijnstraat 50 Postbus 16375 2500 BJ Den Haag T: 070 412 34 56 F: 070 412 34 50 E: info@minocw.nl