Versatel Telecom International NV

PERSBERICHT -

Versatel behaalt vergunning voor Wireless Local Loop

Amsterdam, 15 december 2003. Versatel Nederland B.V. heeft vandaag bekendgemaakt dat het van het Ministerie van Economische Zaken een Wireless Local Loop (WLL) 2,6 GHz band vergunning toegekend heeft gekregen, die het bedrijf tot 2008 exclusief zal mogen benutten. Deze vergunning werd middels een veiling verkregen voor het bedrag van 760.000 verkregen.

WLL maakt zowel zeer snel dataverkeer als voice transmissies over draadloze verbindingen mogelijk. Versatel test momenteel applicaties die gebruik maken van geavanceerde WLL technologie. Het bedrijf ziet Wireless Local Loop als een complementaire technologie die toegang biedt tot haar bestaande DSL en glasvezel infrastructuur. Versatel's initiële plan is om WLL diensten aan te bieden aan de zakelijke en de particuliere klanten in gebieden waar het op dit moment geen DSL- of glasvezeldekking heeft.

Het bedrijf bood op de 2,6 GHz vergunning omdat deze vergunning op zowel technisch als strategisch vlak voordelen biedt. De technische eigenschappen van deze frequentie band maken zogenaamde `non-line-of- sight' activiteiten mogelijk. Dit betekent dat het signaal door muren van woningen en kantoren gaat, net als signalen van mobiele telephony (GSM) en van draadloos internet (WiFi).

Het strategische voordeel van deze specifieke band is dat deze vanaf 2008 in heel Europa als de extensie band voor mobiele breedband diensten zal worden gebruikt. Versatel WLL-gebruikers zouden dientengevolge mogelijk toegang kunnen krijgen tot deze mobiele breedband diensten.

Op dit moment test Versatel een WLL oplossing die niet langer gebruik maakt van de huidige op koper gebaseerde local loop, zoals die nu wordt aangeboden door de voormalige monopolist. Gevolg hiervan is dat Versatel geheel onafhankelijk van andere providers haar diensten kan aanbieden, door haar glasvezelnetwerk te combineren met WLL.

Raj Raithatha, Chief Executive Officer van Versatel, verklaarde: "We zijn zeer verheugd met deze vergunning. WLL is inzetbaar in meerdere productproposities die we momenteel overwegen. De zeer korte levertijd en de enorme bandbreedte tegen lage kosten zijn slechts enkele voordelen die WLL biedt. Daarnaast verwachten we dat het ons nog flexibeler maakt in de manier waarop we onze huidige dienstverlening aan onze klanten aanbieden."


- EINDE -

Versatel Nederland B.V. is onderdeel van Versatel Telecom International N.V. (Euronext: VRSA). Versatel heeft haar hoofdkantoor in Amsterdam en is een concurrerende telecommunicatie operator en toonaangevend alternatief voor de voormalig monopolistische telecommunicatieaanbieders in haar thuismarkten in de Benelux en regionaal Duitsland. Versatel, opgericht in oktober 1995, is in het bezit van volledige telecommunicatielicenties voor Nederland, België en Duitsland en telt ruim 1 miljoen klanten en ruim
1.500 werknemers. Versatel heeft een op eigen faciliteiten gebaseerd breedbandig netwerk dat gebruikmaakt van de modernste netwerktechnologieën om aan bedrijven breedbandige spraak-, data- en internetdiensten te bieden. Versatel is een beursgenoteerde vennootschap die een notering heeft aan de Euronext Amsterdam (VRSA). Meer nieuws en informatie is verkrijgbaar via http://www.versatel.com.