Gemeente Waalwijk

Samenvattend verslag van het gesprek gevoerd aan wijktafel

Besoyen, buurthuis Besoyen op 10 december 2003

Aanwezig

Vertegenwoordigers van de gemeente, politie, Stg. Mozaïek, Casade Woondiensten, stadswachten, wijkteam, buurthuis en bewonerscomité.

Tevens zijn ca. 30-40 bewoners aanwezig.

Voorstelronde


* voorzitter, H. v.d. Pluijm


* wethouder P.v.d. Wiel


* N. van Mook, M. Zeebregts, J. Vermeer en M. Janssens, afdeling beheer en onderhoud


* A. Timmermans, Casade Woondiensten


* T. Sulsters, namens 3VO


* A. Gloudemans en F. Schellekens, stadswachten.


* Th. van Dalen (verslag)

Mededelingen

Onderwerp

Mededeling/Stand van zaken

Bergbezinkriool Westeinde

De verwachting is dat de werkzaamheden eind december 2003 zijn afgerond.

Verkeerstellingen Westeinde

Vorig jaar zijn verkeerstellingen gehouden voordat de werkzaamheden zijn gestart met het doortrekken van de Cartografenweg. Nu na een jaar gaat het om een afname van 95 motorvoertuigen richting Cartografenweg en 166 minder richting Westeindsestoep. De gemiddelde snelheid is 36 km richting Cartografenweg en richting Westeindsestroep ligt deze op 34 km.

Ontwikkelingen gebied wijkcentrum

Besoyen, Praktijkschool De Loint, pastorie, kerk etc.

In januari 2004 wordt een onderzoek m.b.t. dit gebied uitgevoerd door externen en begeleid door een stedenbouwkundige van de gemeente. De bewoners worden op de hoogte gehouden van verdere ontwikkelingen.

Onderwerp

Stand van zaken/mededelingen

Wijkbudget 2003

Door M. Janssens wordt een overzicht gegeven van de stand van zaken:

Noordstraat, bijdrage Waalwijk Wereldwijd, EUR 500,00

H. Verheesstraat, bijdrage buurtfeest, EUR 250,00

Noordstraat,

Afsluiten 8 x onderzijde trappen EUR 4.405,60

in toegangshallen van nr. 1 t/m 63

Restant 2003: EUR 4.098,40

De speelvoorzieningen in de Van Assendelftstraat worden niet geplaatst, omdat er geen overeenstemming onder de bewoners onderling bestaat. Over plaatsing van de speeltoestellen in de Burg. Verwielstraat vindt nog overleg met bewoners plaats.

Vanuit een aantal bewoners uit de Grotestraat ligt al langere tijd het verzoek voor aanleg parkeerplaatsen ter hoogte van nrs. 106-108B. Per abuis is de aannemer reeds gestart met de aanleg van 5 parkeerplaatsen, de onkosten hiervan ad EUR 4.590,58 excl. BTW worden betaald uit het restantbudget 2003. Ook is reeds gestart met de afsluiting van de onderzijde van de trappen in de Noordstraat; uitstel van de wijktafel is o.a. de oorzaak van het feit, dat deze werkzaamheden reeds in uitvoering zijn. Het is immers de bedoeling dat het wijkbudget 2003 vóór 2004 besteed is. Er zijn op het moment geen andere wensen ingediend voor de wijk Besoyen. De aanwezige bewoners gaan akkoord met genoemde voorstellen. Voorgesteld wordt om voortaan bij de bespreking van het wijkbudget bij de 2^e wijktafel van dat jaar tegelijkertijd het budget voor het komende jaar aan de orde te stellen, om te voorkomen dat dergelijke situaties ontstaan.

Dichtzetten onderzijde trappen toegangshallen 8 duplexwoningen Noordstraat 1 t/m 63 (o)

Naar aanleiding van overlast door drugsgebruikers die onder de trappen gaan zitten is gekozen voor een tussenoplossing: het dichtzetten van de onderzijde van de trappen. De werkzaamheden zijn inmiddels gestart.

Aanleg 5 parkeerplaatsen Grotestraat 106-108B

De aannemer is al gestart met deze werkzaamheden, terwijl dit nog niet de bedoeling was (zie wijkbudget).

30 km. gebieden, toelichting door 3VO.

Er volgt een presentatie door de heer T. Sulsters van 3VO inzake het nut en de werking van een 30-km zone. Nadere informatie kan verkregen worden bij de heer T. Sulsters (telefoon 0416-337441).

Vervolgens laat de heer Sulsters een aantal voorbeelden zien van erven; die hebben nl. afwijkende regels ten opzichte van een 30-km gebied. Ook worden er voorbeelden gegeven van de verschillende rotondes met hun voorrangs- en gedragsregels.

Onderwerp

Stand van zaken/mededelingen

Overlast schoolbussen in de Van Duvenvoordestraat

Na de vorige wijktafel is een brief uitgegaan naar aanleiding van de overlast van de schoolbussen rondom de Ireneschool in de Molenstraat. Er zijn gesprekken geweest met o.a. de chauffeurs, de vervoersbedrijven, afdeling onderwijs en de Ireneschool. Er zijn een aantal alternatieven besproken, bijvoorbeeld een gewijzigde route, andere tijden, andere stopplaats. Het blijkt dat in augustus 2005 alle kinderen uit de omgeving van Heusden naar de nieuwe dependance in Heusden zullen gaan, wat kan betekenen dat het op termijn om hooguit 3 bussen zal gaan. Mogelijk kan een tijdelijk parkeerverbod voor auto's aan de zijde van de begraafplaats en voor de school worden ingesteld, zodat hier in totaal 3 bussen kunnen parkeren; ook vindt overleg plaats met de school over de mogelijkheden die zij kunnen bieden in dit probleem voor de tussenliggende periode tot augustus 2005.

Verzoek zebrapaden rondom de Besoijenseschool

Er is een verzoek ingediend voor zebrapaden rondom de Besoijenseschool. De verkeerskundige heeft aangegeven dat een zebrapad schijnveiligheid oplevert; de kinderen denken dat zij veilig kunnen oversteken, echter een automobilist is daar niet altijd attent op. In het kader van Duurzaam Veilig is een 8-cm drempel met oversteekvoorziening in de Mendelssohnstraat aangelegd. Indien deze effectief genoeg blijkt te zijn, zal deze waar mogelijk ook bij andere scholen toegepast worden.

Drempel Orteliuslaan

Er is een drempel aangelegd.

PAUZE

Na de pauze worden de vragenformulieren besproken.

Naam

Onderwerp

Afspraak/Actie

N. de Man

Parkeren Kasteellaan.

Overlast van het personeel van de Loint en het huis voor moeilijk opvoedbare kinderen, moeders die kinderen komen brengen, bezoekers voor het ziekenhuis en Jan Wier. Dit betekent m.b.t. het ziekenhuis de hele dag, de scholen 4x per dag.

H.v.d. Pluijm maakt een afspraak en gaat ter plaatse kijken.

P.v.d. Wiel geeft aan dat men bezig is met het uitwerken van het parkeerbeleid, mogelijk kan dit voor dit gebied ook worden toegepast.

Cools

Verlaging trottoir(band) kruising Kerkstraat. Hertog Janpark , zuidzijde bij nr. 48, t.b.v. rolstoelgebruikers

H.v.d. Pluijm gaat de situatie ter plaatse bekijken, er wordt een afspraak hiervoor gemaakt.

Naam

Vraag

Afspraak

De Graaff

Hoe kan het zwerfvuil veroorzaakt door Mac Donalds nu eens afdoende aangepakt worden. M.i. moet de vervuiler (Mc. Donald) hier met sancties in het vooruitzicht op gewezen worden. c.q. gedwongen worden om afdoende maatregelen te treffen. (statiegeld verpakkingen)

Kan de 30km van de 30 km. zone zoals zichtbaar bij de Kruisstraat op het wegdek van de Grotestraat herhaald geverfd worden.

H.v.d. Pluijm heeft 3x met het management gesproken. Er zijn afvalbakken geplaatst en er is actie gevoerd door de stadswachten. Mc. Donalds heeft een medewerker in dienst die speciaal voor het opruimwerk is aangenomen. In de vergunning is opgenomen dat men verplicht is om in een bepaald (aangewezen) gebied het afval op te ruimen. H.v.d. Pluijm stelt voor dit verzoek op te nemen met de afdeling MBZ.

Men is geen voorstander om dit op de weg te verven; de 30 km-gebieden worden met borden bij de ingang van een dergelijk gebied aangegeven. Er wordt door gemeente een meter aangeschaft voor meting van snelheden, soort voertuig etc. Dit apparaat kan ook in de Grotestraat worden opgehangen. In navolging daarvan kan hierop een actie door de politie volgen.

Naam

Onderwerp

Afspraak/Actie

Belangenvereniging Besoyen

Consequenties voor Besoyen ten gevolge heroverweging eenrichtingsverkeer centrum Waalwijk.

Variant 3D heeft voor de bewoners en schoolgaande kinderen van Besoyen en in het bijzonder voor die van de Burg. Verwielstraat en het Hertog Janpark, onaanvaardbare consequenties t.a.v. veiligheid, leefbaarheid en welzijn. Variant 3D dient derhalve direct uit de voorgestelde varianten te worden geschrapt.

Om het sluipverkeer door Besoyen en in het bijzonder door de Burg. Verwielstraat te reduceren, dient het viaduct over rijksweg A59 in de Emmikhovensestraat gesloten te worden voor alle verkeer met uitzondering van langzaam verkeer. In dit verband dient tevens de aansluiting van de Prof. van 't Hoffweg op de Sprangseweg te worden opgeheven.

Teneinde de westelijke rondweg sluitend te maken dient de Cartografenweg te worden doorgetrokken.

P.v.d. Wiel legt uit wat de status is van het voorstel. N.a.v. de bezwaren die zijn ingediend naar aanleiding van de linksom variant is gekeken naar een andere mogelijkheid, waarbij rekening is gehouden met de doelstellingen genoemd in 1998 bij de vaststelling van het Gemeentelijke Vervoer-en Verkeers Plan. Door het College is op 9 december jl. besloten dit voorstel verder te bekijken. De genoemde vragen zijn vragen die ook voor de gemeente gelden. De schriftelijke vragen van de belangenvereniging kunnen niet binnen twee maanden worden beantwoord, zoals gevraagd, in afwachting van het onderzoek wat nu is opgezet. De problematiek is dusdanig overstijgend, de wethouder zegt toe een informatieavond te organiseren. De brief wordt ingeboekt.

Tenslotte bedankt H.v.d. Pluijm iedereen voor zijn of haar aanwezigheid en sluit de vergadering.

Sprang-Capelle, 15 december 2003