DUURZAAM NEDERLAND

Op de verkiezingen van 14 december jl. op Noord-Cyprus (het overwegend Turkse deel, dat sinds 30 jaar gescheiden is van Zuid-Cyprus; overwegend Grieks) heeft 50,2 % van de Noord-Cyprioten gestemd op de politieke partijen die het Plan van Annan een voldoende basis vinden voor een federale regeling voor heel Cyprus, waarmee heel Cyprus in 2004 mag toetreden tot EU.

Door de media die wel hieraan aandacht besteedde, werd de uitkomst van de verkiezingen in Noord- Cyprus als een aanvaarding gezien van het plan van Annan. Maar wanneer men naar het enthousiasme van Turkije kijkt hoe graag het lid wil worden van de EU, zou men verwachten dat alle kiezers massaal op de partijen zouden stemmen die bereid zijn alles van het Westen te accepteren in ruil voor een lidmaatschap van de EU. De uitkomsten zijn juist een bewijs dat de burgers van Noord-Cyprus het lidmaatschap van de EU niet ten koste van alles willen accepteren. Toetreding tot de EU staat wel hoog op het verlanglijstje maar men wil daar ook een eerlijke behandeling en gelijkwaardigheid ten opzichte van de Grieks Cyprioten voor terug en ook de garanties dat de afschuwelijke daden van de Grieken op de Turkse bevolking tussen 1964-1974 zich niet herhalen. De Europeanen hebben kennelijk weinig interesse voor de realiteit, die hieronder kort is aangegeven:

In 1964 was er een internationaal erkend Cyprus met een federale constructie, dat Makarios als president had. De VN erkende Engeland, Griekenland en Turkije als garantlanden.

In 1974 probeerde Samson met zijn juntabewind heel Cyprus bij Griekenland aan te sluiten. De Turkse bevolking moest het hierbij ontgelden; vele mensen werden gemarteld en gedood. Met een beroep op de door de VN gegeven rechten als garantland heeft Turkije als reactie daarop - en omdat de andere garantlanden hun verplichtingen niet nakwamen - alleen ingegrepen en een evenredig deel van het eiland voor de Turkse bevolking veiliggesteld. Vervolgens hebben de Turks Cyprioten hun eigen republiek uitgeroepen dat formeel buiten Turkije niet werd erkend

Het inconsistente gedrag van de EU is het volgende:

Wanneer de EU de uitgeroepen republiek op Noord-Cyprus niet wil erkennen, dan betekent dat dat de EU de door de VN erkende federatie Cyprus van 1964 in stand wil houden.

Wanneer nu de EU een deel van Cyprus laat toetreden, betekent dat dat de EU de Noord-Cypriotische republiek de facto erkent.

Daarom hebben de verkiezingen in Cyprus laten zien dat de burgers van Noord-Cyprus ondanks het feit dat zij graag tot de Europese Unie willen toetreden, dit op een gelijkwaardige basis willen zien gebeuren.

Het is de vraag of de Europese Unie wanneer Cyprus in het geheel lid van de EU wordt, nog steeds behoefte heeft om met Turkije te praten over haar toetreding. Immers, een aantal landen van de EU heeft dan bereikt wat zij graag willen bereiken waardoor de toetreding van Turkije voor hen geen onderwerp meer is.

In een discussie met de EU rapporteur over Turkije, de heer Arie Oostlander (CDA), zei hij tegen mij: Turkije scoort vooruitgang met wijzigingen van wetten e.d. Dat is allemaal goed, maar er is nog een hoofdstuk: namelijk hoofdstuk 0 (nul), dat is een kwestie van gevoel en mentaliteit.. Ik antwoordde daarop dat is juist wat mij zorgen baart. Kan de EU niet heldere afspraken met Turkije maken zonder met dubbele maten te meten? Het maken van afspraken zoals die met Bulgarije, Roemenie, Polen en andere kandidaten zijn gemaakt? Nu wordt Cyprus voor Griekenland binnengehaald, straks komen nieuwe eisen inzake de Egeische Zee en eilanden zoals Kardak aan de orde. Daarna gaat de EU misschien vertellen hoe belangrijk de Bosporos is voor de wereldvrede en dat zij daarop toezicht gaat eisen. Misschien nog later wordt van Turkije een Federale constructie geëist, dit als een voorwaarde voor Turkije om toe te mogen treden. Het Verdrag van Lausanne wordt zodoende ondermijnd en de verdeling van de Oude zieke man (de Sevr) wordt alsnog geeffectueerd. Mischien wensen sommige Europese landen De oude zieke man willen zien i.p.v. een dynamische modern Turkije!

Dr. Seyfi Özgüzel

ssnt@planet.nl

t: 010-2653621
f: 010-4664078
m: 0653 642897
info@duurzaamnederland.nl