Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

25/12/03 Kersttoespraak 2003

Hare Majesteit de Koningin zal ook dit jaar haar Kersttoespraak houden via radio en televisie.

In haar Kerstrede vraagt de Koningin dit jaar aandacht voor de Vier Vrijheden die door toenmalig President Franklin D. Roosevelt van de Verenigde Staten naar voren werden gebracht in een toespraak tot de Amerikaanse volksvertegenwoordiging tijdens de laatste wereldoorlog. Deze Vier Vrijheden hebben vandaag niets van hun betekenis voor de samenleving verloren.

Met dit thema wil de Koningin ook haar moeder eren die volgend jaar 95 hoopt te worden. Ruim twintig jaar geleden kreeg Prinses Juliana als eerste de Prijs van de Vier Vrijheden (Four Freedoms Award). De Prinses was trots op deze bijzondere onderscheiding, omdat zij zich in haar idealen en ook in persoonlijke vriendschap nauw verbonden voelde met de President en mevrouw Roosevelt.

De Kersttoespraak van de Koningin, die enkele dagen eerder is opgenomen, wordt door de NOS uitgezonden op Eerste Kerstdag, donderdag 25 december om 13.00 uur tegelijkertijd op radio en televisie. Op televisie gebeurt dit op Nederland 1 en 2, op de radio via Radio1. Ook zal de toespraak op de Nederlandse Antillen en Aruba en in het buitenland te horen en te zien zijn via Radio Nederland Wereldomroep en BVN-televisie. De Kersttoespraak wordt ook gelijktijdig uitgezonden via de NOS-website www.NOS.nl.

De tekst van de Kersttoespraak 2003 is, direct na het uitspreken door de Koningin, te lezen op deze website.