Politie Flevoland

Gewonden na gasexplosie

Lelystad 25-12-2003 - In een flat aan de Binnendijk in Lelystad Haven heeft zich donderdagochtend een gasexplosie voorgedaan. Even na 04.00 uur kreeg de politie de melding van een gaslek. Direct daarop heeft de politie de woningen in de buurt ontruimd, waarna de brandweer het pand binnenging om het lek te dichten.

Daarbij deed zich door nog onbekende oorzaak een explosie voor, waarbij drie brandweermannen en een man van de woningbouwvereniging gewond raakten. Zij zijn per GGD-ambulance overgebracht naar het Zuiderzeeziekenhuis in Lelystad. Twee brandweermannen en de man van de woningbouwvereniging zijn voor verdere behandeling van hun brandwonden overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen.

De bewoners bleven ongedeerd en zijn tijdelijk opgevangen in een basisschool in de buurt, waar ze onder meer slachtofferhulp kregen. Na het sluiten van de hoofdgaskraan konden de meeste van de circa 60 geëvacueerde bewoners weer naar hun woningen terug. Dertien woningen zijn nog afgesloten vanwege water- en rookschade, waarvan twee woningen zwaar beschadigd zijn en vooralsnog niet meer bewoonbaar. De bewoners van deze woningen zijn bij familie of tijdelijk elders ondergebracht.

Het gaslek is vermoedelijk veroorzaakt door de 41-jarige bewoonster van de zwaarst getroffen woning, die daarna in overspannen toestand haar woning had verlaten. Zij is korte tijd later aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.