Politie Friesland

Politieberichten van 24/12 (13.00) t/m 25/12 (13.00)

Fryslân 25-12-2003 - Voor evntuele aanvullende informatie kunt u bellen met 0900 - 8844

Holwerd: woningbrand
Woensdag om 12.05 brak een brand uit in een woning aan de Foarstrjitte. Aanvankelijke woedde de brand op de eerste verdieping. Inzet was er van de brandweer van Ternaard en een hoogwerker en een tankspuitauto uit Dokkum. Net niet kon worden voorkomen dat het een uitslaande brand zou worden. Er waren geen personen in de woning. Vermoedelijk is de brand ontstaan in de schoorsteen.

Heerenveen: winkeldief aangehouden
Woensdag omstreeks 15.40 uur was een 17-jarige inwoner van Steenwijk een trui aan het passen in een winkel aan de Gedempte Molenwijk. Toen hij om een grotere maat vroeg, ging hij er snel vandoor, gevolgd door een vriend. De vriend werd aangehouden door een collega van de KMAR, die toevallig in de buurt was. Nader onderzoek leerde dat deze 18-jarige inwoner van Steenwijk niet medeplichtig was. Hij is daarop weer in vrijheid gesteld. Ondertussen rende de 17-jarige door de Munniksteeg. Hier werd hij achtervolgd door vijf jongeren, die als snel de verdachte konden aanhouden. Hierop werd de verdachte overgedragen aan de politie. De verdachte had een label van de betreffende zaak bij zich. Op de plaats van de aanhouding werd de trui aangetroffen. De verdachte bekende. Aangifte is gedaan door een 61-jarige inwoner van Heerenveen.

Stiens: winkeldievegge aangehouden
Woensdag omstreeks 16.30 werd door het personeel van een winkel aan de Wythusterwei een 39-jarige inwoonster van Hallum aangehouden. Zij had voor 71,20 euro boodschappen meegenomen, zonder te betalen. De vrouw is overgebracht naar het bureau. Aangifte is gedaan door een 44-jarige inwoner van Stiens.

Leeuwarden: diefstal uit woning
In de nacht van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een winkel aan de Lijsterstraat. Vermoedelijk is men binnengekomen doordat de deur niet op slot zat. Gestolen zijn een tas met inhoud (rijbewijs, bankpassen en een portemonnee) en het complete kerstdiner uit de vriezer. Aangifte is gedaan door een 27-jarige inwoner van Leeuwarden.

Sneek: verschillende aanhoudingen na inbraak school Woensdag om 20.00 uur kreeg de politie een melding van een inbraak in een school aan de Dr. Kuyperlaan. Ter plaatse gekomen ging een aantal jongeren er vandoor. Door de politie konden drie verdachte meteen worden aangehouden, een vierde meldde zich later op het bureau. Dit betreft een mannelijke en een vrouwelijke 16-jarige inwoners van Sneek, een 17-jarige en een 18-jarige inwoner van Sneek. Een vijfde verdachte ging er op de fiets vandoor, maar kan binnenkort bezoek van de politie verwachten. Er zijn stiften gestolen en een televisie stond op de nominatie om te worden gestolen. Het noodlokaal was opengebroken en er lag een brandblusser buiten.

Kollum: aanrijding met letsel
Woensdag om 21.10 week een 37-jarige automobiliste uit Ee uit voor een tegenligger op de Willem Loreweg. Ze kwam uit de richting Kollum en ging in de richting van Dokkumer Nieuwe Zijlen. Door de uitwijkmanoeuvre r raakte de auto tegen een boom. De vrouw raakte bekneld. Om 22.00 uur kon de vrouw door de brandweer uit de auto worden gehaald. Het slachtoffer is met letsel in het gezicht en mogelijk inwendig letsel overgebracht, per ambulance, naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De weg is enige tijd afgezet.

Holwerd: aanrijding met letsel
Woensdag om 20.20 uur reed een 22-jarige automobilist uit Nes (Ameland) over de Bjimsterwei, in de richting van de Statsjonswei. In een flauwe bocht naar links begon de auto te slippen en kwam in de voor hem linkerberm terecht. De auto schoot door en ramde een stenen erfafscheiding, schoof nog een stukje door en kwam uiteindelijk tot stilstand. De man raakte gewond aan het hoofd en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum, waar het slachtoffer een nachtje ter observatie moet blijven. Het voertuig was totaal vernield.

Leeuwarden: driemaal rijden onder invloed
Donderdag om 00.10 uur werd een 21-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd op de Tweebaksmarkt. De man had gedronken. Op het bureau blies hij 250 ug/l, goed voor een rijverbod van een uur. Donderdag om 04.40 uur werd een 25-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd op de Burmaniastraat. De man had gedronken. Op het bureau blies hij 275 ug/l, goed voor een rijverbod van een uur. Donderdag om 05.20 uur werd een 26-jarige automobilist uit Franeker gecontroleerd op de Archipelweg. De man had gedronken. Op het bureau blies hij 600 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. Ook werd het rijbewijs van de verdachte ingevorderd.

Dokkum: aanrijding met drank in het spel
Dinsdag om 23.25 uur reed een 23-jarieg automobilist uit Dokkum over de Roptawei, in de richting van de Dongerawei. De man had te veel gedronken en kwam in botsing met een lantaarnpaal. De man bleek ook niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. De buitenspiegel brak af, maar de man reed gewoon door. Bij de kruising reed de man een vluchtheuvel op, ramde wederom een lantaarnpaal en wegbewijzeringborden. Het oertuig raakte ernstig beschadigd, de automobilist liep verwondingen op aan het gezicht. De inzittende, een 54-jarige inwoner van Dokkum, droeg geen gordel en kwam met zijn hoofd tegen de voorruit. De man blies 705 ug/l en kreeg een rijverbod van acht uur.

Leeuwarden: inbraak kantoor
Donderdagochtend werd ingebroken in een kantoor aan de P.J. Troelstraweg. Men kwam binnen door een raam te forceren. Binnen werd een geldkistje ontvreemd met een aanzienlijk bedrag. De aangever, een 55-jarige inwoner van Leeuwarden, werd wakker van het alarm, maar toen waren de dieven al gevlogen. De technische recherche zal een onderzoek instellen.

Heerenveen: rijden onder invloed
Donderdag om 05.25 uur werd een 28-jarige automobilist uit Sint Nicolaasga gecontroleerd op het Rak. De man had gedronken. Op het bureau blies hij 305 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Noardburgum: gevaarlijk rijgedrag
Eerste Kerstdag, rond 01.30 uur, stond een lokale brasband te spelen in de Van Cronenburgerweg. Hier werden zij lastig gevallen door een auto, met twee inzittenden. De automobilist reed gevaarlijk op de brasband in, reed weer achteruit en weer op de brasband in. Tevens reed de automobilist met hoge snelheid heen en terug door de straat. Reden voor de band om te stoppen met spelen. Ook toen gedroeg de automobilist zich zeer vervelend, een lid van de band moest zelfs over een heg springen om het vege lijf te redden. Waarschijnlijk werd de auto bestuurd door een 26-jarige inwoner van Noardburgum, die zeer binnenkort een bezoekje van de politie kan verwachten.

Leeuwarden: rijden zonder rijbewijs, auto in beslag genomen Donderdag om 06.40 uur werd een 22-jarige automobiliste uit Leeuwarden gecontroleerd op de Halbertsmastraat. De vrouw bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Wegens recidive werd eveneens de auto in beslag genomen.

Westergeest: getuigenoproep
Woensdag, 24 december, om 07.45 uur reed een 24-jarige automobiliste uit Harkema over de Trekweg onder Westergeest. Hier werd haar linkerbuitenspiegel eraf gereden door een tegenligger. De vrouw stopte maar de tegenligger was doorgereden. Zowel de spiegel van de vrouw als van de tegenligger werden op het wegdek aangetroffen. De spiegel van de tegenligger is waarschijnlijk afkomstig van een grijze Volkswagen. Graag komt de politie in contact met eventuele getuigen op het algemene nummer van de politie Fryslân via 0900 8844.