Raad voor het openbaar bestuur

Datum laatste wijziging: 9 december 2003

Kerstsluiting In verband met de feestdagen is het secretariaat van de Rob en de Rfv van donderdag 25 december 2003 tot maandag 5 januari 2004 gesloten.

Verslagbundel 'Grondwet en openbaar bestuur' verschenen Naar aanleiding van het verschijnen van de twee adviezen over 'modernisering van hoofdstuk 7 van de Grondwet' heeft de Rob een middagconferentie georganiseerd, welke op 28 februari 2003 in Den Haag heeft plaatsgevonden.

In de recent verschenen verslagbundel Grondwet en openbaar bestuur zijn de integrale teksten van de inleiders - prof. mr. S.E. Zijlstra, prof. mr. J.A. Peters en prof. mr. D.J. Elzinga - opgenomen. Deze publicatie bevat verder de openingstoespraak door prof. dr. J.A. van Kemenade en een samenvattend verslag van de discussie tijdens het middagsymposium.

De verslagbundel is aan te vragen bij het secretariaat van de Rob, Postbus 20011, 2500 EA Den Haag, tel. 070 - 426 75 40, fax 070 - 426 76 25 of per e-mail: postbus-rob@minbzk.nl

Symposium Trias Informatica Op woensdag 26 november vond het symposium Trias Informatica plaats op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Er wordt een verslag gemaakt van het symposium. Het verslag wordt gestuurd naar de aanwezigen van het symposium en geplaatst op deze website. Hier vindt u een eerste impressie.

Advies commentaar Hoofdlijnennotitie direct gekozen burgemeester De Raad heeft in de vergadering van 13 november jl. zijn advies over de Hoofdlijnennotitie direct gekozen burgemeester vastgesteld. In het advies bekritiseert de Raad het model van minister De Graaf. In de Hoofdlijnennotitie wordt geprobeerd twee uitgangspunten met elkaar te verenigen die onverenigbaar zijn: enerzijds een 'sterke', politiek geprofileerde burgemeester als 'lokaal regeringsleider' en anderzijds een direct gekozen burgemeester die past binnen de grondwettelijke kaders, Nederlandse verhoudingen en traditie en cultuur van collegiaal bestuur waarbij de gemeenteraad het belangrijkste orgaan van de gemeente blijft. Gelijktijdige verwezenlijking van beide uitgangspunten is volgens de Raad niet mogelijk. De Raad schetst in het advies twee alternatieve eindmodellen. Het model van de eigenstandige burgemeester is ingebed in bestaande grondwettelijke kaders en past bij de Nederlandse verhoudingen. De burgemeester is in dit model vooral een teamspeler die zowel voorzitter van het college als voorzitter van de gemeenteraad is. Zijn bevoegdheden wijken niet veel af van de huidige (benoemde) burgemeester. Het model van de zelfstandige burgemeester vereist wijziging van de Grondwet. In dit model is de burgemeester het eenhoofdig bestuur met veel zelfstandige bevoegdheden en een sterk politiek profiel. De Raad is van mening dat beide eindmodellen op zich zelf staan en uit een van deze twee modellen gekozen zou moeten worden. U kunt het advies hier downloaden.

Rob over modernisering van de Grondwet Op 13 november jl. heeft de Rob het derde advies over de modernisering van hoofdstuk 7 van de Grondwet besproken. Hoofdstuk 7 heeft betrekking op provincies, gemeenten, waterschappen en andere openbare lichamen. De eerdere adviezen gingen over de Grondwet als basisdocument van het openbaar bestuur (Het openbaar bestuur in de Grondwet, mei 2002) en over de vraag welke elementen van het bestuur van gemeenten en provincies in de Grondwet moeten worden opgenomen (Provincies en gemeenten in de Grondwet, december 2002). Het derde advies handelt over de 'overige' onderwerpen die thans geregeld zijn in hoofdstuk 7: waterschappen, openbare lichamen voor beroep en bedrijf, overige openbare lichamen, samenwerking tussen openbare lichamen en bestuursgeschillen. De Raad gaat tevens in op onderwerpen die (nog) niet geregeld zijn in hoofdstuk 7, zoals regionaal bestuur en zelfstandige bestuursorganen. Het advies zal worden gecompleteerd met een 'Proeve' van hoofdstuk 7 op basis van de voorstellen van de Raad. Het advies zal in december 2003 worden gepubliceerd.

Conferentie "Medialogica: Driehoeksverhouding in de democratie", donderdag 11 december 2003 Het advies Politiek en media. Pleidooi voor een LAT-relatie, dat in september 2003 is uitgebracht, wordt in de komende tijd onderwerp van een aantal bijeenkomsten. De Rob wil met deze discussies, waaraan onder andere politici en communicatieadviseurs zullen deelnemen, bereiken dat de gedachten over een grotere onafhankelijkheid van de politiek ten opzichte van de media, concretere vormen gaat aannemen.

De eerste activiteit is deelname aan de organisatie van de conferentie "Medialogica: Driehoeksverhouding in de democratie". Deze conferentie gaat over de invloed van de driehoeksverhouding tussen burgers, politiek en media op het functioneren van de democratie. Aanleiding zijn de dit jaar verschenen adviezen van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) over Medialogica en het hierboven genoemde advies van de Raad voor het openbaar bestuur. Waar de RMO in zijn advies de rol van de media centraal stelt, doet de Rob dat voor de politiek. Aan het programma werken onder andere Gerard van Westerloo, Bert Middel, Anne-Lize van der Stoel, Elsbeth Etty, Ton Verlind en Valerie Frissen mee.

De conferentie vindt plaats op:

donderdagmiddag 11 december aanstaande in de Haagse Hogeschool in Den Haag, Joh. Westerdijkplein 75, in Den Haag.

Deelname is gratis.

U kunt zich voor deze conferentie én voor een van de zes workshops opgeven via de website van de RMO: www.adviesorgaan-rmo.nl. Op deze website volgt het definitieve programma.
---