EVD

Balkanlanden: investeringsgolf in opkomst?

---

De Balkanlanden weten steeds meer buitenlandse investeringen aan te trekken. Voor 2003 wordt een groei van de buitenlandse investeringen van ruim 35 procent ten opzichte van 2002 verwacht. De totale investeringen in de regio komen daarmee uit op 5,5 miljard US dollar. Dit is opmerkelijk hoog, zeker vergeleken met de investeringscijfers in Centraal-Europa, dat in 2003 te maken kreeg met een forse daling van de investeringen.
Steeds meer Balkanlanden hebben vrijhandelsverdragen afgesloten met de Europese Unie en onderling. De nog lage lonen maken het interessante markten om productiefaciliteiten op te richten. Zo hebben Volkswagen en Skoda al een fabriek in Roemenië en heeft Renault een vestiging in Bosnië-Herzegovina.
Roemenië en Bulgarije zijn zich aan het voorbereiden op toetreding tot de Europese Unie. Deze wordt voorzien in 2007. Bosnië-Herzegovina, Macedonië, Kroatië en Servië en Montenegro voeren echter ook steeds meer hervormingen door. In een aantal landen is de belastingdruk verlaagd en de stijgende inflatie een halt toegeroepen. Toch vormen het zwakke overheidsapparaat en de bureaucratie wel een bedreiging. Corruptie komt nog veel voor. Hervormingen in de belasting- en arbeidswetgeving zijn nog niet overal doorgevoerd. Voor de periode tot 2007 worden jaarlijks buitenlandse investeringen verwacht ter hoogte van 5 tot 6 miljard US dollar.

24.12.2003
---

Bron: EIU Viewswire
Nummer: 107452
Zie ook:
Bulgarije: investeringen nemen sterk toe
Roemenië: goede vooruitzichten voor Nederlandse investeerders Bulgarije: buitenlandse investeringen
Roemenië: buitenlandse investeringen
Kroatië: buitenlandse investeringen
Zuidoost-Europa: Zuidoost-Europa in de spotlight

Meer informatie over dit onderwerp is op te vragen onder vermelding van nummer 107452 bij de informatiemanager BULGARIJE (Michiel Notten), e-mail BULGARIJE, fax (070) 385 80 97, telefoon (070) 778 89 06.