Gemeente Capelle a/d IJssel

Voorkom ongelukken met vuurwerk

Tijdens de laatste weken van het jaar wordt aan bijna alle schoolgaande kinderen vuurwerkvoorlichting gegeven. Veel mensen vinden vuurwerk mooi en voor hen hoort het helemaal bij Oud en Nieuw. Helaas belanden er ieder jaar ook ruim 1.000 mensen in het ziekenhuis door ongelukken met vuurwerk, waaronder meer dan 100 zeer jonge kinderen. De ongelukken gebeuren in de meeste gevallen met het gewone, legale vuurwerk. Voorkom die ongelukken door uw kinderen te wijzen op de regels die gelden voor het verantwoord afsteken van vuurwerk.

De regels
- zelfstandig vuurwerk kopen mag vanaf 16 jaar
- vuurwerk kopen mag op maandag 29, dinsdag 30 en woensdag 31 december
- vuurwerk afsteken mag vanaf 31 december om 10.00 uur tot 1 januari 2.00 uur
- bezit van illegaal vuurwerk, zoals strijkers, is strafbaar, ook op oudejaarsdag

Straf Kinderen van 12 jaar tot 18 jaar die zich niet aan de regels houden, worden door de politie doorgestuurd naar Halt. Met Halt maken ze afspraken over een straf. Vaak bestaat die straf uit een voorlichtingsgesprek of -bijeenkomst en een aantal uren werken. Ook moet de eventuele schade worden vergoed. Voor kinderen die jonger zijn dan 12 jaar is er de STOP-reactie. De STOP-reactie wordt ook uitgevoerd door Halt. In overleg met de ouders krijgen de kinderen een leeropdracht van enkele uren.

Veel ongelukken gebeuren op nieuwjaarsochtend. Dan zoeken vaak kleine kinderen de weigeraars om opnieuw af te steken. Dat kunt u voorkomen door meteen na het afsteken het vuurwerkafval op te ruimen. Doe het samen met uw buren, dan is het zo gebeurd en voorkomt u veel ellende.