Provincie Overijssel

Grootscheepse vuurwerkcontrole aan eind van het jaar

Traditioneel zijn 29, 30 en 31 december de dagen waarop particulieren vuurwerk mogen kopen. Om voor veilige opslag en verkoop van het knalgoed te zorgen, controleren de provincie Overijssel, gemeenten en politie gezamenlijk ruim 270 verkooppunten van vuurwerk in Overijssel. De controleurs bekijken of de voorschriften van het Vuurwerkbesluit worden nageleefd. Zo moeten er deugdelijke brandwerende voorzieningen zijn.

Omdat het nieuwe vuurwerkbesluit op 1 maart 2004 officieel in werking treedt, wordt zowel gecontroleerd op de oude als de nieuwe regelgeving. Voor alle geconstateerde overtredingen geldt dat er een waarschuwingsbrief wordt afgegeven, en bij zwaardere overtredingen kan een proces-verbaal worden opgemaakt. Voor de lichte overtredingen van de regelgeving geldt een hersteltermijn van maximaal een half uur en een hercontrole.

Ongelijkheid

In voorgaande jaren voerden de diverse instanties de controles afzonderlijk uit wat leidde tot verschillende werkwijzen en een verschil in opleggen van sancties. Gedeputeerde Gert Ranter is blij dat deze ongelijkheid nu tot het verleden behoort: "Door de gezamenlijk controles ontstaat er uniformiteit en komt het de rechtsgelijkheid tegemoet."

Begin januari 2004 wordt de handhavingsactie geevalueerd. De provincie Overijssel is bevoegd gezag voor vuurwerkinrichtingen die meer dan 10.000 kilo vuurwerk opslaan.

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2003 Provincie Overijssel