FNV

Kabinet moet nu topinkomens extra belasten

De FNV vindt dat het kabinet nu met een belastingmaatregel moet komen die het afromen van topinkomens mogelijk maakt. Dat schrijft Nederlands grootste vakcentrale aan de ministers van Financiën, Sociale Zaken, Justitie en Economische Zaken. Het kabinet kondigde al in het regeerakkoord een dergelijke maatregel aan, maar studeerde nog op de uitvoering. In de brief staan - naast dit pleidooi voor wat de FNV ooit als een `kleptocratentax' betitelde - vijf andere voorstellen voor wetgeving die betrekking hebben op corporate governance.

Duidelijk is dat voor de FNV met de code Tabaksblat de kous wat betreft de besturing van ondernemingen en het toezicht daarop, nog niet af is. Bovendien beloofde het kabinet nog met een nadere standpuntbepaling hierover te komen.

In de brief aan de vier ministers vraagt de FNV om uitbreiding van de openbaarheid van (top)inkomens. Die verplichting zou niet alleen moeten gelden voor beursgenoteerde ondernemingen, maar ook voor bedrijven die nu al verplicht zijn hun volledige jaarrekening te publiceren.

Ook wil de FNV dat - naast goedkeuring door aandeelhouders - ondernemingsraden zich kunnen uitspreken over de bezoldiging van topbestuurders.

Net als Tabaksblat wil ook de FNV het aantal commissariaten per bestuurder maximaliseren tot vijf. Maar de vakcentrale gaat verder: zij wil dit ook wettelijk vastleggen.

Datzelfde geldt voor een verbod op de bezoldiging van commissarissen in de vorm van aandelen of opties op aandelen in de betrokken vennootschap of (anderszins) in een vorm die de bezoldiging afhankelijk maakt van het resultaat.

In de brief constateert de FNV dat de code Tabaksblat `uitermate flets' is waar het erom gaat de onafhankelijkheid van de externe accountant ten opzichte van de vennootschap te bevorderen en te waarborgen. `Het kabinet heeft zekere wettelijke maatregelen in het vooruitzicht gesteld', zo herinnert de FNV in de brief aan die toezegging.

29 december 2003
Brief Tabaksblat aan TK 22 december 2003.doc