Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Uitsluiting seksuele gedragingen door verzekeraars ongeoorloofd

Slachtoffers seksueel geweld benadeeld door kartelvorming verzekeringsmaatschappijen

De massale uitsluiting van seksuele gedragingen door de particuliere aansprakelijkheidsverzekeringen in Nederland is niet geoorloofd. Dit blijkt uit juridisch onderzoek dat het Clara Wichmann Instituut heeft laten uitvoeren door de Wetenschapswinkel Rechten van de Universiteit Utrecht.

In 2000 hebben vrijwel alle verzekeringmaatschappijen de aanbeveling van het Verbond van Verzekeraars opgevolgd om seksuele gedragingen uit te sluiten. Dit betekent dat de WA-verzekering van de dader niet meer aangesproken kan worden voor de schade van slachtoffers van seksueel geweld. Het collectief uitsluiten van seksuele gedragingen door verzekeraars is volgens het onderzoek ongeoorloofde kartelvorming en in strijd met de Mededingingswet.

Schadevergoeding

Slachtoffers van seksueel geweld stappen steeds vaker naar de rechter om schadevergoeding te eisen. Het gaat dan om smartengeld en materiële schadevergoeding (waaronder verlies aan verdiencapaciteit). De toegekende schadevergoedingen bedragen soms enkele tonnen. Deze worden echter alleen betaald als de dader vermogend is. Als er van een kale kip niet te plukken valt, heeft het slachtoffer pech gehad. Dit in tegenstelling tot slachtoffers van verkeersongevallen of niet-seksuele geweldsmisdrijven, wiens schade gedekt wordt door de aansprakelijkheidsverzekering van de dader.

WA-verzekering

Een arrest van de Hoge Raad uit 1998 leidde tot de conclusie dat ook in geval van seksueel geweld de WA-verzekering van de dader gehouden is de schade te vergoeden. Als reactie op deze conclusie hebben de verzekeraars massaal seksuele gedragingen van hun polissen uitgesloten. Kennelijk vreesde men veel en hoge claims. Bij het Clara Wichmann Instituut is toen de vraag gerezen of er geen sprake was van ongeoorloofde kartelvorming en werd opdracht gegeven aan de Wetenschapswinkel om dit te onderzoeken.

Het Clara Wichmann Instituut zal op basis van deze conclusies zowel bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bij het Verbond van Verzekeraars aandringen op maatregelen om de collectieve uitsluiting ongedaan te maken. Naar verwachting zal het onderzoek tevens aanleiding zijn om in individuele procedures de uitsluiting van seksuele gedragingen buiten toepassing te verklaren, en alsnog betaling door de verzekeringsmaatschappij af te dwingen.

Studente Rechten Chantal van der Sprong heeft het onderzoek voor de Wetenschapswinkel uitgevoerd. Het onderzoek is bij de Wetenschapswinkel te bestellen, tel. 030 253 7025. De prijs bedraagt 10,55.

---


---

Laatst gewijzigd: 29-12-2003