Gemeente Tilburg

Bezoekadres
Stadhuisplein 130

Postadres
Postbus 717
5000 AS Tilburg

Doorkiesnummer
013 542 88 19
Faxnummer
013 542 90 71

Nummer
BO 2003

Datum
29 december 2003

Dynamische reisinformatie bij haltes stadsbus

Ook voorzieningen in bus

De luxueuze haltes die in Tilburg worden aangelegd in het kader van het Tilburgse Openbaar vervoer Plan (TOP-plan), worden definitief uitgerust met dynamische reisinformatie. Een paneel biedt de reiziger volledig actuele reisinformatie zodat niet langer onzeker is hoelang de volgende bus nog op zich laat wachten. Op 15 december 2003 is het college akkoord gegaan met de uiteindelijke aanbieding van BBA voor dynamische reisinformatie. Daarbij heeft het college ook besloten tot aanschaf van enkele bijkomende voorzieningen in de bussen. Zo komt er in alle bussen van de stadsdienst een display met halteaanduiding. Verder krijgen alle bussen een voorziening voor het automatisch omroepen van haltes en een ringleiding voor slechthorenden met een gehoorapparaat. Deze voorzieningen kunnen naar verhouding voor betrekkelijk weinig geld worden aangeschaft, omdat veel apparatuur die daarvoor nodig is al wordt aangekocht voor de dynamische reisinformatie bij de TOP-haltes.

Invoering
De planning is er op gericht dat op 5 september 2004 het TOP-plan kan worden ingevoerd. Dan moeten dus de TOP-haltes zijn aangelegd inclusief de voorzieningen om de wachtende reizigers te informeren over het aankomsttijdstip van de bus. Hiervoor is op de TOP-halte een elektronische module aanwezig waarin de dienstregeling is geladen. Indien zich verstoringen in de dienstuitvoering voordoen, dan wordt deze module via een communicatienetwerk vanuit een centrale met actuele informatie gevoed. De feitelijke ingebruikneming van de dynamische reisinformatie kan pas zo'n drie maanden na de invoering van het TOP-plan plaatsvinden. Dit komt omdat dynamische reisinformatie is gebaseerd op voorspellingen van reistijden. Daarvoor is nodig dat eerst informatie wordt verzameld over reistijden op allerlei momenten tijdens de dag en in de week. Pas als die informatie beschikbaar is kan betrouwbaar de reistijd op een bepaald moment worden voorspeld.

Kosten
De kosten van de voorzieningen voor dynamische reisinformatie bij de TOP-haltes bedragen circa E 60.000 per jaar. De kosten van de bijkomende voorzieningen in de bus bedragen in totaal rond E 15.000 per jaar. Daarnaast moet de gemeente rekening houden met een bedrag voor communicatie en onderhoud van apparatuur en software van eveneens rond E 15.000 per jaar. Al deze kosten kunnen worden betaald uit de middelen voor exploitatie van de stadsdienst.

Voor de pers:
Theun van den Boer, Beleidsontwikkeling, 013 542 88 19 Marlies van Brunschot, Concernstaf, 013 542 97 05


---- --