Ingezonden persbericht


Vliegtuigen met hulpgoederen en hulpverleners Rode Kruis naar Iran

Vandaag, 29 december, vertrekt rond 19.00 uur een vliegtuig met hulpgoederen van het Nederlandse en het Belgische Rode Kruis naar het door een zware aardbeving getroffen Iran. Het vliegtuig vertrekt vanaf Oostende en bevat 95 familietenten en 12750 dekens van het Nederlandse Rode Kruis en 105 familietenten van het Belgische Rode Kruis. Het landt morgenochtend vroeg in Kerman, nabij de door de aardbeving getroffen stad Bam.

Bovendien voert een KDC-10 transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht dinsdagochtend 30 december, om ca. 09.00 uur op verzoek van het Nederlandse Rode Kruis een hulpvlucht uit vanaf vliegbasis Eindhoven. Het toestel brengt 45 ton hulpgoederen naar het rampgebied, te weten 160 familietenten, 7260 dekens en 4 emergency health kits. De 4 emergency health kits bevatten medische hulpmiddelen en medicijnen waarmee 40.000 personen gedurende drie maanden geholpen kunnen worden. Met de KDC-10 gaat ook een aantal hulpverleners van het Duitse Rode Kruis mee. Het toestel landt dinsdagavond rond 19.00 uur Nederlandse tijd op het vliegveld Kerman. De hulpgoederen van het Nederlandse Rode Kruis zijn gefinancierd door de Nederlandse regering, die aan het NRK een half miljoen euro ter beschikking stelde voor de hulpverlening aan de slachtoffers in Iran.

Afgezien van de hulpgoederen stuurde het Nederlandse Rode Kruis afgelopen zaterdag al een team reddingshonden met begeleiders naar Bam. Deze honden speuren vandaag in het puin naar overlevenden. Bovendien zijn duizenden vrijwilligers en beroepskrachten van de Iraanse Rode Halve Maan, de zusterorganisatie van het Rode Kruis in Iran, vanaf de eerste uren na de ramp hulp aan het verlenen. Zaterdag werd ook gironummer 7447 t.n.v. het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag geopend voor mensen die willen bijdragen aan de hulpverlening.