Gemeente Dalfsen

29/12/2003

Begraafplaatsvereniging stelt toekomst begraven zeker voor Lemelerveld

Lemelerveld - Begraafplaatsvereniging 'De Laatste Eer' ondervindt geen hinder van de bouw van de Ruiter Accommodatie Lemelerveld (RAL). Overleg met RAL, begraafplaatsvereniging en gemeente heeft opgeleverd dat de vereniging gewoon kan uitbreiden naast de huidige begraafplaats aan de Nieuwstraat. De aanvankelijke vrees dat de oefenhal voor pony's en paarden toekomstige uitbreiding van de begraafplaats in de weg zou staan is hiermee definitief van de baan. De afspraken tussen de begraafplaatsvereniging, RAL en gemeente Dalfsen zijn vastgelegd in een door alle partijen getekende overeenkomst.

Met de huidige ruimte op de algemene begraafplaats kan 'De Laatste Eer' nog ongeveer tien jaar vooruit. Daarna wil de vereniging uitbreiden aan de oostzijde. De RAL huurt deze grond van de gemeente, maar is bereid om het af te staan aan de begraafplaatsvereniging zodra deze het nodig heeft.
Op het terrein bevindt zich een kleine buitenbak. Deze wordt alvast op hoogte gebracht, zodat de grond kan inklinken en op termijn direct beschikbaar is. De begraafplaatsvereniging schat in dat er na de uitbreiding op het terrein van de RAL weer tien jaar begraven kan worden.

Twintig jaar
In totaal bieden de huidige locatie en het uitbreidingsgebied ruimte voor de komende twintig jaar. Om daarna opnieuw te kunnen uitbreiden in noord- en noordoostelijke richting is de RAL bereid om de oefenhal te verplaatsen of te verwijderen. Het gemeentebestuur van Dalfsen zal in dat geval een bijdrage leveren voor het verwijderen of verplaatsen van de hal. De begraafplaatsvereniging zal de bestaande kantine overnemen.
De begraafplaatsvereniging, de RAL en het College van Burgemeester en Wethouders zijn positief over het bereikte resultaat. De gemeenteraad van Dalfsen krijgt de overeenkomst binnenkort ter goedkeuring voorgelegd. De raad zal de eventuele bezwaren van omwonenden dan afwegen.

Begraafplaatsvereniging 'De Laatste Eer' heeft met deze uitkomst van de onderhandelingen bereikt dat inwoners van Lemelerveld en omgeving zich geen zorgen hoeven te maken over eventuele alternatieve locaties voor de begraafplaats in de toekomst.

Oefenhal
De plannen voor de bouw van de oefenhal bestaan al enkele jaren. Aanvankelijk ging het om een multifunctionele hal, die zowel als manege als voor andere activiteiten benut zou kunnen worden. Hiertegen kwamen bezwaren vanuit de buurt die overlast en parkeerproblematiek verwachtte. Inmiddels is het plan teruggebracht tot een hal van 25 bij 45 meter die gebruikt wordt als oefenhal voor pony's en paarden. De RAL wil de oefenhal bouwen bij de bestaande kantine aan de Verbindingsweg. Het gemeentebestuur van Dalfsen is bereid om het bestemmingsplan hiervoor te wijzigen. De begraafplaatsvereniging is bereid de aanvankelijke bezwaren tegen de hal in te trekken nu de toekomst van de begraafplaats zeker is gesteld.