Politie Rotterdam Rijnmond

Middaguitgave maandag 29 december 2003

* POLITIE ROTTERDAM-RIJNMOND PAKT IN 2003 AANZIENLIJK MEER DADERS

De politie Rotterdam-Rijnmond kan terugkijken op een bijzonder succesvol jaar. Het korps pakte in 2003 tientallen procenten meer verdachten van strafbare feiten op dan met het Openbaar Ministerie was afgesproken in de zogenaamde prestatieafspraken. Korpschef Aad Meijboom zei in zijn nieuwjaarsbijeenkomst met de pers dan ook `alles uit de kast' te halen voor veiligheid. Als voorbeelden van de vernieuwende aanpak van het korps noemde hij onder meer de Actie Focus, de ASO-aanpak, de Horkenlijn, de Blauwe Verrassing, de Actie Hamerslag en het preventief fouilleren.

Resultaten
In 2003 daalde het aantal aangiften, en nam het aantal aangeleverde verdachten bij het Openbaar Ministerie sterk toe. Het aantal aangiften van overvallen, straatroof, woninginbraken en diefstallen van en uit motorvoertuigen en zakkenrollen nam af, maar het aantal aangiften van geweldsmisdrijven nam toe. Het aantal dodelijke slachtoffers van misdrijven daalde van 41 in 2002 naar 30 in 2003.

Acties
Verschillende acties die het korps Rotterdam-Rijnmond het afgelopen jaar hield, waren een groot succes. De ASO-aanpak, de invoering van de Horkenlijn en de acties Hamerslag, Blauwe Verrassing en preventief fouilleren zorgden ervoor dat meer verdachten aangepakt werden. Tegelijkertijd zorgde de Actie Focus voor meer dienders op straat.
Door samenwerking met partners in de veiligheidsketen verbeterden de veiligheidsgevoelens. Samenwerking met het Openbaar Ministerie en de zittende magistratuur leidde tot een spectaculaire toename van de zittingscapaciteit bij de rechtbank. Convenanten met de RET en de NS zorgden voor meer veiligheid in het openbaar vervoer. Daardoor werd bijvoorbeeld het Centraal Station voor het eerst sinds jaren weer als veilig beschouwd.

Maatwerk
De gemaakte afspraken in 2003 zijn ruimschoots gerealiseerd. In 2004 zal het korps daarmee doorgaan. Daarnaast zal het korps meer maatwerk gaan leveren, zowel bij toezicht als bij handhaving. Voor de burgers op straat zal het korps zich blijven richten op de aanpak van personen die veel overlast en criminaliteit veroorzaken. Verder worden burgers en ketenpartners actief benaderd met informatie over wat ze van het korps mogen verwachten.