Politie Noord-Holland-Noord

Den Helder & omgeving

Den Helder 29-12-2003 - 16.15 uur

Vuurwerkcontroles
Den Helder, maandag 29 december 2003.
De afgelopen dagen heeft de politie Noord-Holland Noord ruim 50 meldingen van overlast door vuurwerk binnen gekregen. Nu de verkoop van vuurwerk begonnen is neemt het aantal meldingen toe. Agenten letten tijdens hun surveillances extra op en nemen vuurwerk in beslag wanneer er te vroeg wordt afgestoken. Door de gehele regio is er, vooral van jongeren, vuurwerk ingenomen. Zij krijgen bovendien via een HALT-bureau een alternatieve straf opgedragen. Legale verkooppunten worden door speciale vuurwerkteams gecontroleerd. Daarbij wordt vooral gekeken of het vuurwerk wordt opgeslagen volgens de bepalingen van het nieuwe Vuurwerkbesluit. Tips over illegale verkoop worden nagetrokken. Ook hierbij zijn successen geboekt (zie de berichten van Den Helder en omgeving). De politie wijst erop dat consumentenvuurwerk alleen mag worden afgestoken van 31 december van 10.00 uur tot 01 januari 02.00 uur. Het in bezit hebben van professioneel of illegaal vuurwerk is te allen tijde verboden.

Vuurwerk in beslag genomen
Den Burg, maandag 29 december 2003.
Afgelopen zaterdag hebben de milieucoördinatoren van de politie vuurwerk in beslag genomen bij een 15-jarige jongen thuis. Hij beschikte over 25 lawinepijlen en 500 strijkers, bedoeld voor de verkoop. Het ging om verboden vuurwerk. Een kwart van de partij had hij al doorverkocht. Tegen de jongen wordt een proces-verbaal opgemaakt waarbij ook zal worden gekeken naar de rol van zijn ouders.

Zwaar vuurwerk aangetroffen
Den Helder, maandag 29 december 2003.
Vanmorgen omstreeks 07.30 uur, heeft de politie een onderzoek ingesteld in een garagebox aan de Keizersgracht. Daar werd een partij zwaar vuurwerk aangetroffen dat normaal gesproken alleen wordt gebruikt door professionele gespecialiseerde bedrijven. Het ging om grote Chinese rollen, Flowerbeds en Romeinse kaarsen. Het spul had de kwalificatie 1.3. In totaal ging het om ruim 100 kilo. De 43-jarige eigenaar is thuis in Den Helder aangehouden en na verhoor met een proces-verbaal op zak heengezonden. Hij verklaarde het vuurwerk in België te hebben gekocht. Het vuurwerk is door de politie in beslag genomen en zal door een gespecialiseerd bedrijf worden afgevoerd naar de dienst der Domeinen.

Teveel vuurwerk bij verkooppunt
Harenkarspel, maandag 29 december 2003.
Bij een controle van een legaal verkooppunt bleek dat de eigenaar van een winkel meer consumentenvuurwerk in zijn bezit had dan toegestaan. In de zaak mocht hij 500 kilogram voorradig hebben. Dit was ook het geval en het was tevens op de juiste manier opgeslagen. De man had echter ook nog ongeveer 400 kilo opgeslagen in een schuur, zonder dat dit vertrek aan de eisen voldeed. Dit werd vastgesteld in samenwerking met medewerkers van de gemeente Harenkarspel. De politie heeft het vuurwerk in de schuur in beslag genomen en de eigenaar een proces-verbaal aangezegd. De gemeente beziet of er bestuurlijke maatregelen moeten volgen tegen de verdachte.

Brand blijft beperkt tot woonkamer
Schagen, zondag 28 december 2003.
Omstreeks 20.15 uur ontstond er brand in een woonkamer aan de Seringenhof. De ouders en hun drie kinderen wisten op tijd het huis te verlaten. Een buurman sloot de deur zodat er geen trek ontstond. De brandweer was hierna het vuur snel meester. Zij denken aan kortsluiting. Een verzekeringsmaatschappij heeft de familie geholpen en ondergebracht.

Inbraken woningen
Den Helder, zondag 28 december 2003.
Tussen vrijdag 26 december 12.00 uur en zondag 20.15 uur is er in gebroken in een woning aan de Javastraat. Op de 1e verdieping aan de achterzijde werd met een tegel een ruit ingegooid. De hele woning is doorzocht en er is onder meer een palmtop-computer, een rijbewijs en een scanner weggenomen.
Den Helder, maandag 29 december 2003.
Vanmorgen ontdekten bewoners van een pand aan de Plantsoenstraat dat er bij hen was ingebroken in de afgelopen nacht. Met een steen werd een ruit van de achterdeur vernield. De woning werd doorzocht. Binnendeuren werden opengebroken. Er wordt onder meer geld vermist.