Voedsel en Waren Autoriteit

Archief

Controle rookvrije werkplek en rookvrij vervoer

Controle rookvrije werkplek en rookvrij vervoer

Vanaf 1 januari 2004 heeft iedereen recht op een rookvrije werkplek. Een rookvrije werkplek betekent meer dan dat er niet aan uw bureau of in uw kamer gerookt mag worden: alle ruimtes waar u tijdens uw werk komt, moeten rookvrij zijn. Dus ook bijvoorbeeld kantines, vergaderzalen en trappenhuizen. Daarnaast hebt u vanaf die datum recht op rookvrij vervoer. Dat betekent dat er onder andere in treinen, op overkapte perrons en in taxi"s niet meer wordt gerookt.

Wie is verantwoordelijk?
De beheerder van een gebouw is er verantwoordelijk voor dat de regels over roken worden nageleefd. Als er bij u op het werk toch nog wordt gerookt, dan moet u de beheerder (meestal is dat ook de werkgever) daar dus op aanspreken. Dat is ook in zijn eigen belang, want als de regels worden overtreden, kan een fikse boete worden uitgedeeld.

Controles
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) ziet toe op naleving van de Tabakswet, waarin deze regels staan. Om de nieuwe regels goed te kunnen controleren, zijn er extra inspecteurs aangesteld. In 2004 zullen zij in totaal ongeveer 32.000 controles gaan uitvoeren. Wanneer de controleurs merken dat de regels niet worden nageleefd, dan kunnen zij een boete opleggen. Die boete kan oplopen tot EUR 2.400,-.

Klachten over roken?
Als u ziet dat er bij u op het werk wordt gerookt, vraagt u eerst de beheerder van het gebouw om op te treden. Als dat niet helpt, kunt u 24 uur per dag, 7 dagen per week gratis de Warenklachtenlijn bellen: 0800-0488. U kunt ook het klachtenformulier op deze site invullen. Daar vindt u bovendien meer informatie over het hoe en waarom van de Warenklachtenlijn. Elke klacht die u telefonisch of via Internet meldt, wordt onderzocht en u wordt altijd over de resultaten geïnformeerd.

Rookruimtes
Een werkgever mag een ruimte aanwijzen als rookruimte. Dat is niet verplicht. Aan zo"n ruimte worden wel enige eisen gesteld. Zo moet er een goede ventilatie zijn en mag het niet zo zijn dat je door die ruimte moet gaan om in een andere ruimte te komen.

Wet
U vindt regels over het rookverbod in de Tabakswet en de besluiten uitzonderingen rookvrije werkplek. De volledige wettekst kunt u vinden op www.rokenendewet.nl
Daar vindt u nog meer informatie over de nieuwe regels.

Wetten worden vastgesteld door de regering en de tweede kamer. De VWA kan de minister adviseren over de inhoud van wetten en wetsvoorstellen.
Bijvoorbeeld aan welke normen producten of voedsel moet voldoen en hoe onderzocht kan worden of bedrijven zich aan die normen houden. Maar de VWA heeft geen zeggenschap over de definitieve inhoud. Is een wet eenmaal door de regering vastgesteld, dan controleert de VWA of iedereen zich daaraan houdt.