Gemeente Oosterhout

Nieuwe afspraken over ruimtelijke invulling plein

Onlangs vond een bestuurlijk overleg plaats tussen vertegenwoordigers van het kerkbestuur St. Jan en wethouder De Boer. Onderwerp van het gesprek was de herinrichting van De Markt. Het kerkbestuur heeft tijdens het gesprek haar ongenoegen uitgesproken over de invulling van het plein rond de Basiliek en de wijze waarop communicatie heeft plaatsgevonden.

Bronskleur

Zo is het kerkbestuur van mening dat het Heilig Hartbeeld beter tot zijn recht moet komen dan in de huidige situatie het geval is. Daarbij heeft wethouder De Boer aangegeven dat het beeld overgespoten kan worden in dezelfde bronskleur als de overige beelden. Ook komt er een hogere sokkel voor het beeld. Het beeld is daardoor beter beschermd tegen beschadigingen. In overleg met het kerkbestuur gaat de gemeente kijken wat de beste locatie is voor het beeld.

Nooduitgang

Ook de positie en vorm van de nooduitgang zijn, volgens het kerkbestuur, ongelukkig gekozen. "De plaats waar het nu gesitueerd is, schaadt in ernstige mate zowel de aanblik a.s. het aanzien van de Basiliek", aldus het kerkbestuur. Wethouder De Boer heeft toegezegd dat mogelijke alternatieven zullen worden onderzocht waarbij wordt gekeken hoe de nooduitgang het best kan worden ingepast in de omgeving. Daarbij wordt voornamelijk gekeken naar aspecten zoals esthetiek en sociale veiligheid.

Vlaggenmasten

Ook de plaatsing van de kokers voor vlaggenmasten langs de gehele gevel van de Basiliek Is voor het kerkbestuur een doorn in het oog. Ook ten aanzien van dit punt heeft wethouder De Boer toegezegd "dat met betrokken partijen een definitieve plaats zal worden bepaald". 19/2/2004