Ministerie van Defensie


---


---

foto: hulpgoederen worden richting de gereedstaande KDC-10 verplaatst (Hennie Keeris)

Hulpvlucht KDC-10 naar door aardbeving getroffen Iran

29-12-2003 15:30:00

Een transportvliegtuig (KDC-10) van de Koninklijke Luchtmacht vliegt dinsdag (30 december) naar het door een zware aardbeving getroffen Iran. De hulpvlucht wordt op verzoek van het ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking uitgevoerd ten behoeve van het Nederlandse Rode Kruis. Het toestel brengt 45 ton aan hulpgoederen naar het rampgebied waaronder tenten, dekens en vier zogenaamde Emergency Health Kits. De KDC-10 landt in de avond op het vliegveld Kerman nabij de door de aardbeving getroffen stad Bam in Iran.

De Health Kits bevatten medische hulpmiddelen en medicijnen waarmee 40.000 mensen gedurende drie maanden geholpen kunnen worden. Aan boord van de KDC-10 bevinden zich verder een aantal Nederlandse en Duitse hulpverleners.

De KDC-10 is het grootste transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht en kan snel grote hoeveelheden vracht en grote aantallen mensen over lange afstand vervoeren. Het toestel kan ook andere vliegtuigen in de lucht bijtanken. Dit gebeurt uit de eigen brandstofvoorraad. Naast transporttaken en bijtanken wordt de KDC-10 regelmatig ingezet voor humanitaire hulpvluchten. De Koninklijke Luchtmacht beschikt over twee vliegtuigen van het type KDC-10. Deze zijn ingedeeld bij het 334 Squadron op vliegbasis Eindhoven.