Provincie Noord-Holland

Datum 29-12-2003 10:01:00

Onderwerp Zuid-Kennemerland en IJmond krijgen OV-Taxi

Laurian Zwart
Vanaf 1 juli 2004 krijgen de inwoners van Zuid-Kennemerland en IJmond de beschikking over de zogenaamde Openbaar Vervoer Taxi (OV-Taxi). Dit is openbaar vervoer in de vorm van taxivervoer, toegankelijk voor iedereen. Het zal ook het speciale vervoer voor gehandicapten uitvoeren in het kader van de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg). De afgelopen maanden hebben de tien gemeenten in de regio en de provincie Noord- Holland overeenstemming bereikt over de introductie van deze nieuwe en flexibele aanvulling op het openbaar vervoer. De weg is daarmee vrij om te starten met de aanbesteding. Omdat de OV-Taxi bedoeld is als aanvulling op het openbaar vervoer, zijn met name de korte afstanden goedkoop gehouden. De eerste twee zones kosten 2,40, elke zone extra kost 2,40. Dit is ruim anderhalf maal het bedrag van een strippenkaart. Het reductietarief bedraagt
1,50 en gehandicapten met een Wvg-pas betalen 0,75. Nu nog heeft een aantal gemeenten met afzonderlijke vervoerders contracten afgesloten voor vervoer in het kader van de Wvg. In Haarlem wordt dit uitgevoerd door de Mobimax. Dit speciale vervoer zal opgaan in het nieuwe systeem.

De OV-Taxi bedient het hele gebied Zuid-Kennemerland en IJmond. Dat zijn de volgende gemeenten en hun omgeving: Bennebroek, Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmerliede en Spaarwoude, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen en Zandvoort.

De financiering van de OV-taxi is afkomstig uit het Wvg-budget, het openbaar vervoerbudget en uit de taxi-inkomsten

De OV-Taxi functioneert al ruim drie jaar in Noord-Holland Noord. Per dag worden er zon 1100 ritten afgelegd. Het gemiddelde ligt op 30.000 ritten per maand; 72 % daarvan bestaat uit gehandicaptenvervoer.