Balkenende relativeert kritiek op kabinetsbeleid

DEN HAAG, 20031229 -- Ondanks de felle kritiek op het kabinetsbeleid zet premier Balkenende zijn plannen voor de komende jaren voort. Dit heeft hij vandaag gezegd in het tv-programma Twee Vandaag.


"Ik weet dat men kritiek heeft op de harde maatregelen die het kabinet wil treffen," aldus Balkenende. "Maar ik werk vanuit een overtuiging die voortkomt uit de gedrevenheid om mensen ter zijde te staan. Ik kan dan ook heel goed omgaan met de kritiek die men levert." Balkenende is van mening dat overtuiging altijd de drijfveer moet zijn in het voeren van politiek beleid: "De mensen moet perspectief geboden worden."

Hoewel de premier veel negatieve reacties uit het land heeft ontvangen, met name over zijn optreden tijdens zijn bezoek aan de Amerikaanse president Bush in september van dit jaar, geeft hij aan het premierschap als een roeping te ervaren. Balkenende: "Ik heb veel aan mijn geloof, maar ik krijg ook steun van mensen uit het land. Ik vind dat ik moet staan voor de verantwoording om te werken aan de toekomst van het land."

Balkenende vergelijkt zichzelf met oud-premier Ruud Lubbers. Lubbers moest tijdens de recessie in de jaren '80 harde maatregelen treffen om de recessie in die periode het hoofd te bieden. Hij kreeg veel kritiek te verwerken, maar zat uiteindelijk een tweede termijn als premier uit. Volgens Balkenende hoeft het nemen van harde maatregelen zijn kansen bij de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen dan ook niet te beïnvloeden. "Ik laat mij niet gek maken door peilingen," zegt hij. "Het zou een slechte zaak zijn als ik mij daardoor liet leiden. Mijn taak is het letten op de economische vooruitgang van Nederland en ik ga ondanks alle kritiek door op de weg die ik samen met het kabinet ben ingeslagen."

Balkenende is zich bewust van het feit dat kritiek soms kan ontaarden in bedreigingen: vorige maand werd in de omgeving van zijn huis een man aangehouden die met een mes in de hand op zoek bleek te zijn naar het huis van de minister-president. Balkenende: "Er is natuurlijk niets mis met het hebben van meningsverschillen. Integendeel. Dat is de grondslag van de democratie. Maar respect dient altijd de boventoon te voeren. Natuurlijk maak ik mij ernstig zorgen als mijn vrouw en dochter bedreigd worden. Maar de pers dient ook voorzichtiger om te gaan met informatie. In de kranten zijn foto's van mijn huis geplaatst en zelfs plattegronden van de wijk waarin ik woon. En dat gaat mijns inziens nogal ver."



Monica