Ingezonden persbericht

Nieuwjaarsspeech Andries Stokvis
voorzitter Ondernemers Vereniging Haarlemmermeer Zuid

O.V.H.Z. Januari 2004

December 2003

Goede avond dames en heren,

Hier sta ik dan, op deze eerste zaterdag van het nieuwe jaar 2004, om u toe spreken in de voor mij nieuwe functie als uw voorzitter van de Ondernemers Vereniging Haarlemmermeer Zuid.

Nadrukkelijk mede namens alle leden van het bestuur, wil ik u welkom heten

Zoals u weet draai ik al zo'n 10 jaar mee in het bestuur, maar ik moet u eerlijk zeggen dat na de benoeming tot voorzitter nog meer voor mij is gebleken dat jullie een buitengewoon betrokken, vakkundig, loyaal en actief bestuur hebben.

We hebben in ons gebied best het een en ander te regelen.

Laat ik maar in het hart beginnen met de totstandkoming van het nieuwe winkelcentrum met de schitterende naam Symfonie.

Natuurlijk is het nog niet helemaal klaar, maar voorlopig mogen wij hier al heel trots op zijn.

En dit is nu leuk voor een bestuur als je achteraf kunt kijken wat voor lobby werk daarvoor is verricht.
Ik noem u: overleg Gemeente / W.P./ winkeliers, eigenaren en alle overige partijen.
Met name Nies Middelkoop heeft heel veel tijd en aandacht en geduld aan onze bestuurlijke omgeving besteed.

Hierop aansluitend komt het plan de Kom en dan ook nog het Horeca plein. We zitten niet stil hier.

U heeft wel in de gaten dat we voorlopig nog wel even moeten improviseren met het verkeer. Of het nu per auto, of per fiets is.

Als je dan een klein stukje vanuit het centrum naar het westen gaat, kom je in ook zo'n gebied dat de komende jaren veel aandacht vraagt n.l. Pionier.

Dit gebied heeft echt een hoge urgentie, maar daar hebben we met de Gemeente al regelmatig een goed overleg over.

Dan gaan we nog een stapje richting westen, naar ons compleet nieuwe dorp, hoe iedereen er ook over denkt; het wordt toch wel netjes, met als blikvanger weer een mooi Winkelcentrum.

Minder fortuinlijk ging het met Linquenda dat door brand compleet werd verwoest.
Op deze manier houd je geen oud winkel- centrum meer over.

Gezien het aanbod van keuzen in supermarkten en winkels moet Nieuw-Vennep toch interessant zijn voor de consument.

Wat nu al als één van de mooiste en best geoutilleerde, met camera's beveiligde bedrijfsterreinen wordt aangemerkt in de hele regio, is het bedrijventerrein Zuid.
Een terrein waarin een park, het Vliegerpark, is opgenomen. Ruim 50% is nu al uitgegeven. De overdracht van het eerste deel van het beheer van de openbare ruimte van gemeente naar parkmanagementvereniging is dit jaar 2004, geplanned.

Ik persoonlijk vind dat er een mooie naam voor bedacht moet worden die deze uitstraling net als de daarin aanwezige architectonische bruggen bevestigt en versterkt.

De verbinding met nieuwe rotonde is maart/april aanstaande gereed.

Hierop aansluitend hoop ik dat de N 207 nu zo spoedig mogelijk gereedgemaakt wordt. Wat betreft het gedeelte over de H.S.L. lijn. (het blijft een gevaarlijke weg, eerder waarschuwde de OVHZ daar ook al voor).

Gelukkig zijn ze nu wel met de rotonde bezig, zodat de afwikkeling van de verkeersstroom vlotter zal gaan.

Met de Gemeente zijn we druk in overleg over Spoorzicht voor een totale renovatie, die meteen gekoppeld gaat worden aan het nieuw te ontwikkelen gebied Spoorzicht Noord, met één van de Calatravabruggen als zichtlokatie. Bovendien worden we hier van de doodlopende wegen verlost.

In overleg met de Gemeente gaan we proberen op één of andere manier ook t.b.v. Pionier en Spoorzicht "Park-management" voor elkaar te krijgen, dit hoofdzakelijk voor de beveiliging en aankleding.

Over beveiliging gesproken: ten aanzien van Spoorzicht en Pionier is er op donderdagavond 4 februari a.s. een belangrijke bijeenkomst over de continuïteit van de bewaking, beveiliging en hierbij horende surveillance.
Sprekers zijn o.a. de Burgemeester de heer Fons Hertog en commissaris van politie de heer Holla.

Wij als O.V.H.Z. zijn de organisatoren in samenwerking met de Gemeente. U ontvangt een uitnodiging.

Dus vooral gebruikers van Spoorzicht en Pionier kom a.u.b.
Lokatie en plaats staan in de uitnodiging.

Als u als gebruiker van een van deze terreinen opmerkingen of suggesties heeft, laat het ons dan a.u.b. weten, zodat wij dit met ons reguliere Gemeente overleg kunnen meenemen.

Ook zijn wij met z'n allen de gebruikers van de vele nieuwe wegen in de Haarlemmermeer polder, zoals bijvoorbeeld de Spoorlaan en de Drie Merenweg.
Ik denk dat u het met me eens bent dat deze wegen (ook al zijn sommige nog niet helemaal klaar) een enorme verbetering voor ons allemaal betekenen.

Zoals u kunt beluisteren, zijn wij met heel veel positieve dingen bezig: het overleg met de anderen partijen in ons dorp gaat goed.
ons contact met de Gemeente en het Gemeentebestuur, de Burgemeester en de Wethouders, gaat op een bijzonder plezierige en productieve wijze met begrip voor wederzijdse belangen. Meerdere pogingen om vastgelopen besprekingen met de Gemeente weer vlot te trekken, hebben dan ook hun vruchten afgeworpen.

Helaas zijn wij het afgelopen jaar ook met iets naars geconfronteerd. Hiermee bedoel ik het verschrikkelijke ongeluk in juni op de Componistenweg, je weet gewoon niet hoe je daar op dat moment mee om moet gaan, in de wetenschap dat dit ook nog het begin van een feestweek was.

Ik wil graag namens de O.V.H.Z. onze enorme waardering uitspreken voor de manier waarop Freddie Scheffer, Vincent de Jong en de men- sen van de kermis hun plannen en afspraken in een zeer korte tijd hebben aangepast en uit- gevoerd tot een voor iedereen zeer acceptabel niveau; want dit was echt geen grapje.

Wat ons in het bijzonder opvalt is dat onze club-avonden en "op bezoek bij" buitengewoon goed bezocht worden. Ik denk hierbij aan:

De voorlichting avond door de gemeente kadernota handhaving
Onze jaarvergadering
Kwast wijnkopers, waar we zo zalig mochten proeven
Vicon van pionier tot Industrie inclusief gastronomisch winterbuffet
En niet te vergeten de avond door de rabobank mede gesponsored over Emotie marketing.

Dit geeft aan dat er toch een grote behoefte is aan onderling contact of zoals netwerken tegenwoordig heet. Wij hebben zelfs als Bestuur een "kook-test" gedaan bij de Indische, U ziet aan de foto dat dit een bijzondere serieuze avond was.

We gaan hier dan ook zeker met dit soort initiatieven door. Er zijn grote plannen: bedrijfsexcursie bij het witte weekblad en een kijkje in de wereld van routeplanning. Nu we het toch over routes en rijden hebben ook ons eigen bedrijf treedt komend voorjaar als gidsende gastheer op.

Ook jonge ondernemers zien we graag als lid: zij kunnen gebruik maken van de ervaringen en know how van de oudere leden.

Met ons ledenbestand gaat het over het algemeen goed, al gaan we toch afscheid nemen van enkeling die zijn of haar contributie over 2002 nog niet heeft voldaan. Juist in recessie moeten we een strakker incassobeleid voeren; ook de OVHZ heeft een begroting.

Maar gelukkig hebben zich een flink aantal nieuwe leden aangemeld en deze willen we graag even aan u voorstellen zodat u weet welke gezichten daarbij horen.

Zoals ik al verteld heb is ons contact met de Gemeente uitstekend en zullen we regelmatig, zoals afgesproken, periodiek overleg hebben.

Zélfs een bezoek van B en W aan Nieuw-Vennep op 28 november 2003 was een doorslaand succes met een heleboel nieuwe inzichten voor beide partijen.

Goed dames en heren,

Het is niet de bedoeling dat ik de hele avond door blijf praten, want de O.V.H.Z. ben ik niet alleen, maar dat zijn we met z'n allen, n.l. de
leden en het bestuur.

Het is gebleken in het afgelopen jaar dat we toch weer het een en ander bereikt hebben en deuren hebben kunnen openen die eigenlijk goed dicht zaten.

Kortom de O.V.H.Z. staat voor dienstbaarheid, waar ons gewaardeerde Bestuur veel (vrije) tijd in stopt.

Waar de O.V.H.Z. allemaal voor staat, mag u zeggen.

1) Ontmoetingscentrum Voor Het Zakenleven
Organisatie Voor Handel en Zaken
Ook Vrienden Hebben Zorgen ( dames en heren, dit is geen doordenker)
Opstaan Voor Het Zakendoen
Onthaasten Vooraf Heeft Zin
Ondanks Vrienden Hopeloos Zichzelf

Eén ding weet ik zeker: ook wij kunnen niet in de toekomst kijken.

Graag wil ik ons bestuur van de O.V.H.Z. hartelijk bedanken voor de getoonde inzet in het werkjaar 2003. En hen niet alleen: maar ook
B & W en de ambtenaren waar wij regelmatig contact mee hebben, voor hun luisterend oor én hun acties (ik noem geen namen, want als ik iemand vergeet, ben ik de pisang).

Tevens wil ik alle trouwe leden hartelijk danken voor hun support, op welke wijze dan ook.

Rest mij u allen nog een heel gezond en zakelijk succesvol 2004 toe te wensen. En u weet het, in het zakenleven moet je constant alert zijn, op tijd je bakens verzetten en vooral aan nieuwe dingen beginnen. Dan is samenwerken de kracht.

Let op:
Wie zich vergeet voor te bereiden, bereidt zich voor om vergeten te worden!

Dit is een van de vele oude wijsheden van de OVHZ, úw O.V.H.Z.

Het gaat u allen goed. Dank u voor uw aandacht.



Ingezonden persbericht