Partij van de Arbeid

03-01-2004

2004: Weg met hedendaags fascisme!

door Michael van der Vlis

31 december 2003

De kern van fascisme is anti-tolerantie, het willen opleggen van je eigen normen en waarden aan een ander. Anti-toleranten zijn natuurlijk bevattelijk voor racisme e.d., dus wordt fascisme daar vaak in één adem mee genoemd. Maar als we onze blik daartoe vernauwen missen we het zicht op wat zich aan hedendaagse vormen van fascisme voordoet. En dat is gevaarlijk, democratie-bedreigend.

Wat hedendaagse vormen van fascisme, aan de hand van de krant van deze week:

· Stoiber (premier van Beieren) zegt tegen Rau (president van Duitsland) dat hij de christelijke traditie van Duitsland niet in twijfel mag trekken. Hier wordt aan iemand verteld wat hij wel of niet mag zeggen en wordt de christelijke traditie (met boeken over de gruwelijke uitwassen daarvan zijn bibliotheken te vullen) tot norm verheven en 1 op de 10 burgers tot tweederangs verklaard.

· In Amerika hebben ze de grens van de anti-rokers-hetze zon beetje bereikt en beginnen de mensen die andere mensen wat voor willen schrijven dus aan de volgende doelgroep: mensen die te dik zijn. Dat zal nog een klus zijn, maar als je de huidige trend volgt zal het ze op een bepaald moment wel lukken om te regelen dat je in de bedrijfskantine niet meer dan x caloriën tot je mag nemen.

· Ik kwam weer wat tegen over evenwichtige bevolkingsopbouw bij een plan voor stedelijke herstructurering. In de kern betekent dat (niemand durft dat hardop te zeggen, dat valt nog mee): wij willen hier minder mensen die er islamitisch of zwart uitzien, we zijn nog maar net een beetje gewend aan homos en alleenstaanden, studenten zijn ook raar maar die groeien misschien nog op.

· In Frankrijk zijn ze van plan op school hoofddoekjes te verbieden. Officieel gaat het natuurlijk over opvallende religieuze uitingen, maar uiteraard bedoelen ze die doekjes. Daar halen ze zwaarwichtige verhalen over de scheiding tussen staat en kerk bij, maar de essentie is simpel: mijn dochter heeft geen hoofddoekje, dat is mijn norm en daar moeten anderen zich aan houden.

· Minister Hoogervorst meldt trots als doel van zijn anti-rook beleid: als ik het percentage rokers in de kantine terug kan brengen tot 25% is niet-roken echt de sociale norm. Dat is een oproep tot sociale onderdrukking. Dat ik op allerlei plekken niet mag roken omdat anderen daar hinder van hebben vind ik prima want rekening houden met een ander, maar dat ik in oorden waar de overheid greep op heeft vrijwel nergens mag roken vind ik terreur. En dat iemand daarvan geniet vind ik fascistisch.

· De exploitanten van de politieke correctheid kunnen er ook wat. Zo wordt iemand die het woord kutmarrokaantjes gebruikt overdrachtelijk gekielhaald, werd ik moreel gechanteerd om ergens een zwarte organisatie aan een overheidsopdracht te helpen, moet het op de gay parade netjes blijven, moest Hirsi Ali een tijdje lijfwachten om zich heen hebben, mag Minister Remkes niet zeggen dat hij iemand een rotschop wil geven.

· De discussie over asielzoekers. Het valt al bijna niet meer op, iedereen schijnt het normaal te vinden. Maar het gaat natuurlijk over nauwelijks verhuld racisme. Dat er economische vluchtelingen onder zitten is ongetwijfeld waar (sinds wanneer vinden linkse mensen het verwerpelijk als iemand zijn lot probeert te verbeteren?) en dat anderen echt (letterlijk) met dood en verderf bedreigd worden ook (sinds wanneer staan linkse mensen daar niet klaar voor?).

· En dan stond vandaag in de krant een verhaal over een professor die vertelde dat de volgende actie tegen het roken achter de voordeur plaats moet vinden. Iemand die het dus bespreekbaar vindt om mensen voor te schrijven wat ze in hun eigen huis doen.

Mijn nieuwjaarswens: de PvdA bindt de strijd aan met het hedendaags fascisme.

Michael van der Vlis