Johannes Wier Stichting

Prostitutie, gezondheid en mensenrechten Datum: 03 januari 2004
Onderwerp: Recht op
gezondheidszorg

Veel gezondheidsprogramma's voor prostituees in met name ontwikkelingslanden houden geen rekening met mensenrechtenaspecten. Veel prostituees worden bijvoorbeeld gedwongen om maandelijkse hiv en soa-testen te ondergaan en mocht de uitslag positief zijn, dan krijgen zij een werkverbod.

In landen waar prostitutie verboden is, is het voor hulpverleners moeilijk gezondheidszorg te bieden, en in landen waar prostitutie gelegaliseerd is, geldt dat niet voor alle categorieën prostituees. Zo vallen in Nederland bijvoorbeeld de illegale prostituees buiten de boot. Hun situatie is er na de afschaffing van het bordeelverbod in 2000 alleen maar slechter op geworden. Met name gesmokkelde vrouwen uit Oost-Europa zijn hierdoor voor de hulpverlening moeilijker te bereiken.

De jaarlijkse publicatie Research for Sex Work stond in 2003 in het teken van de mensenrechten. In het nummer met thema 'Sex work, HIV/AIDS, public health and human rights' schreven georganiseerde prostituees, hun bondgenoten, onderzoekers en anderen artikelen over mensenrechtenkwesties en wettelijke aspecten in Thailand, Cambodja, Indonesië, Namibië, Australië, Oostenrijk, Mexico, de VS, Argentinië, India en Nederland. Research for Sex Work, dat 1 keer per jaar door Vrije Universiteit medisch centrum wordt uitgegeven, verscheen in december en is gratis per e-mail aan te vragen.

Binnenkort kan via de website een pdf gedownload worden.

Dit artikel komt van Johannes Wier Stichting - mensenrechten en gezondheidszorg
http://www.johannes-wier.nl