Gemeente Weert

10/12/2003

Project "Sport gelijk na school" uitgebreid

Kinderen van de Basisschool John F. Kennedy, Basisschool Leuken en de buitenschools opvang van Stichting Humanitas hebben vorig schooljaar mee kunnen doen aan een proef van het project "Sport gelijk na school". In 2004 kan dat opnieuw, maar dan goedkoper. Nieuw in het kader van dit project is dat kinderen van de buitenschoolse opvang op woensdagmiddag diverse vormen van beweging aangeboden krijgen. Verder wordt het komend jaar een onderzoek gedaan onder de Weerter sportverenigingen naar het draagvlak voor het project "Sport gelijk na school".

In 2003 hebben 25 kinderen meegedaan aan de activiteiten van "Sport gelijk na school". Zij waren allemaal erg enthousiast. Maar, er was ook commentaar. Die opmerkingen zijn verwerkt in de nieuwe pilot. De prijs is wat lager (van 3,20 naar 2,50 per activiteit), terwijl de service hetzelfde is gebleven.

Het project
Met ingang van 3 januari 2004 wordt eenmaal per week sport gelijk na school aangeboden. Kinderen worden lid voor de periode van januari tot aan de zomervakantie. Zij kiezen niet voor één tak van sport, maar maken kennis met een aantal takken van sporten.

Trainingen
De trainingen worden verzorgd door een vaste lesgever die wordt ingehuurd voor de duur van het project. Naast het verzorgen van de trainingen geeft deze ook informatie over de sportverenigingen waar de kinderen terecht kunnen. De trainingen worden iedere dinsdag (m.u.v. de schoolvakanties) verzorgd in sporthal Leuken, of buiten rondom de atletiekbaan van 15.30-16.30 uur.

Minimum inkomen
Dit jaar is het voor ouders met een minimum inkomen mogelijk de kosten vergoed te krijgen vanuit het Sociaal Cultureel Fonds.

Buitenschoolse opvang
Verder is er met ingang van 1 november 2003 een stagiaire van de Fontys Sporthogeschool ingezet bij de buitenschoolse opvang van Stichting Humanitas op de Rank. Deze zal vanaf januari iedere woensdagmiddag diverse vormen van beweging verzorgen voor de kinderen die in de opvang zitten. Daarbij valt te denken aan spelvormen en pleintjesvoetbal. Als dit succesvol is zullen de activiteiten uitgebreid worden naar de overige buitenschoolse opvanglocaties en naar de 3- tot 4-jarige kinderen in de kinderdagopvang.

Onderzoek onder sportverenigingen
Tot slot zijn alle sportverenigingen in de gemeente Weert aangeschreven om te inventariseren wat hun aanbod is voor de jeugd van 4 tot 12 jaar. Deze informatie wordt samengevat en tijdens de pilot "Sport gelijk na school" verspreidt onder de deelnemers. De sportverenigingen kunnen vervolgens aangeven of zij deel willen nemen aan een diepteonderzoek waarin het draagvlak van de sportvereniging voor "Sport gelijk na school" wordt onderzocht. De tweede fase van het onderzoek start medio januari.

Informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mw. C. van den Heuvel, afdeling OSCAR, tel. (0495) 575 465 (op maandag) of email C.vanden.heuvel@weert.nl.