Socialistische Partij

Israël en de Bezette Gebieden

Dagboek van Harry van Bommel, bezoek SP-delegatie 3 tot en met 10 januari 2004 (zie persbericht)

Zaterdag 3 januari 2004

Om 6.00 uur ontmoet ik senator Anja Meulenbelt, medewerker Guido van Leemput en ROOD-voorman Driek van Vugt op de luchthaven Schiphol. We zijn ruim op tijd voor onze eerste etappe naar Wenen. Met krappe overstaptijd vliegen we door naar Tel Aviv waar we de douane vlot passeren. In enkele uren zijn we een paar duizend kilometer en zo`n 20 graden Celcius verder.

In de hal van het vliegveld Ben Gurion treffen we Emma, een journaliste van RTL, die zich naar Egypte haast om een reportage te maken van het in de Dode Zee neergestorte vliegtuig. 150 doden, weet ze te melden. Dan schiet er door je hoofd wat er inderdaad allemaal kan gebeuren als je vliegt op dit soort bestemmingen.

Harry van Bommel, Anja Meulenbelt en Guido van Leemput bij Damascus Gate in oude stad in Jeruzalem-Oost

Van de luchthaven gaan we met een minibusje naar Oost-Jeruzalem, waar we logeren in het hotel waar morgen de conferentie begint. Er komen belangrijke opinieleiders van Palestijnse en Israëlische zijde twee dagen debatteren over het vredesproces, het Genève Akkoord, de één- en twee-statenoplossing en andere aanverwante onderwerpen. Mustafa Barghouti is voor mij de bekendste spreker, maar Anja kent er natuurlijk veel meer. Zij is ook de initiator van deze studiereis, die eigenlijk al een jaar eerder op de agenda stond. Ik ben er nog steeds apetrots op dat zij na al haar politieke en maatschappelijke activiteiten uiteindelijk voor onze partij heeft gekozen.

Het hotel blijkt een prima lokatie voor een conferentie. We kunnen er gebruik maken van het internet om dit verslag te schrijven en door te sturen. Ook Driek kan zijn werk als fotograaf direct doorsturen. We zullen er alleen tijdens de conferentie verblijven. Daarna gaan we door naar de Gazastrook voor andere afspraken. Guido's verkoudheid speelt hem dusdanig parten dat hij vroeg met het boek De Stilte van Alejandra Slutzky naar bed is gegaan. Morgen zal hij wel beter zijn. Anja checkt nog even haar mail en meldt zelf het goede nieuws dat betrekking heeft op onze reis.

In Gaza is er een bijeenkomst voor ons georganiseerd met leden van de Wetgevende Raad, zeg maar het Palestijnse parlement. Ze nemen het serieus, een bezoek van Nederlandse parlementariërs, we zullen na de grens bij Erez opgewacht worden door twee politieauto's. Verder ontkomen we er niet aan: er is ook een bezoekje aan Arafat voor ons gearrangeerd, op woensdag, in Ramallah.

Na een vermoeiende dag wordt er 's avonds nog hard doorgewerkt

's Avonds laat belt Jacqueline nog even uit Diemen. Er is een Zweedse parlementariër gearresteerd bij een demonstratie in Israël. Of we wel willen oppassen. Dat zullen we zeker doen. We zijn gekomen om te confereren en te studeren, niet om te demonstreren. Dat doen we thuis wel, tegen het halfbakken Nederlandse standpunt over de bouw van de Muur en over de weigering druk op Israël uit te oefenen om de bezetting op te heffen. Dat confereren begint morgen. Nu ter afsluiting een glas wijn met Driek. Dan kan ik hem ook eens goed uithoren over de ontwikkeling die ROOD het laatste jaar onder zijn leiding heeft doorgemaakt.

Een laatste telefoontje aan de webmaster Herman Beekers maakt dat dit verslag vannacht nog op de site komt. Zo houden we onze achterban maximaal op de hoogte.

Harry van Bommel