Nederlands Openluchtmuseum

Arnhem, 18 november 2003

Schaatsen en smokkelen in het Nederlands Openluchtmuseum IJspret in het echt;
haal uw schaatsen uit het vet!

Ook in de winter is een bezoek aan het Openluchtmuseum de moeite waard, maar van zaterdag 29 november t/m zondag 18 januari is het museum letterlijk in winterse sferen. In de sfeervol verlichte Zaanse Buurt kunnen bezoekers - jong en oud - naar hartelust zwieren en zwaaien op een gezellige ijsbaan (450 m2).

Natuurlijk ontbreken koek en zopie niet, en om op te warmen is er Sonnema Berenburg. Sonnema verwarmt niet alleen de schaatsers, maar maakt ook de ijsbaan in het museum mede mogelijk. Schaatsen zijn gratis beschikbaar, maar zelf meenemen mag natuurlijk ook, want op = op!

Openingstijden Winter
Van 1 november t/m 31 maart 2004, dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 16.30 uur. Van 22 t/m 24 december is het museum (en de ijsbaan) tot 21.00 uur open. Gesloten op maandag, 1e kerstdag en op 1 januari. Smokkelaars en Commiezen

Deze winter kunnen kinderen tussen 6 en 12 jaar meedoen aan een spannend smokkelspel. In het museum staat een herberg uit het Brabantse Budel; een plaatsje vlak aan de Belgische grens. Aan het eind van de 19e eeuw was de grens nog nieuw. Omdat sommige spullen in België veel goedkoper waren dan in Nederland, smokkelden de inwoners van Budel spullen over de grens om wat bij te verdienen. Het ging toen nog niet om drugs of dure auto's, maar heel gewoon om zout. Zout was nodig om vlees langer te kunnen bewaren. De mensen hadden toen immers nog geen ijskast. De smokkelaars moesten natuur-lijk wel goed oppassen dat ze niet werden gepakt door de commiezen (douane-beambten). Smokkelaars en commiezen tussen 6 en 12 jaar kunnen deze winter iedere zondag - én in de schoolvakanties - meedoen aan dit spannende spel. Het spel start om 11uur, 12.30 uur, 14.00 uur en 15.30 uur en duurt een uur.

Entreeprijs
Volwassenen EUR 6,00
Kinderen 4 t/m 12 jaar EUR 4,00
(prijzen incl. tramrit).
In de winter parkeert u gratis.

Picture

Contact info@openluchtmuseum.nl with questions or comments regarding this site.
Copyright 2003, Nederlands Openluchtmuseum Arnhem, BOF Inc. (Built on Fridays). All rights reserved.