Politie Groningen

Persberichten zondag 4 januari 2004

Provincie Groningen 04-01-2004 -

Stadskanaal: vandalen aangehouden
Aan de Handelskade in Stadskanaal heeft de politie zaterdagnacht een 16-jarig meisje en twee jongens één van 16 jaar; de leeftijd van de andere is nog onbekend aangehouden voor openlijke geweldpleging. Getuigen zagen dat de drie aan de Hoofdkade een ruitenwisser van een auto afbraken. De verdachten konden op basis van het opgegeven signalement worden aangehouden. Ze zijn meegenomen naar het bureau waar bij onderzoek bleek dat ze zich ook nog schuldig hadden gemaakt aan vernieling van twee andere autos en aan het uitrukken van beplanting uit tuinen van tenminste twee woningen in de buurt. Na het afleggen van een verklaring en het opmaken van proces-verbaal zijn de verdachten heengezonden en overgedragen aan hun ouders.

Stadskanaal: mishandeling
Een 18-jarige man uit Stadskanaal is zaterdagnacht mishandeld bij een discotheek aan de Hoofdstraat in zijn woonplaats. De man was in de zaak met twee ander mennen betrokken bij wat onenigheden. Het slachtoffer en zijn belagers werden de disco uitgestuurd maar voor de zaak kwam het tot een handgemeen tussen belagers en slachtoffer die daarbij letsel aan het gezicht opliep. Hij meldde zich bij de portier van de disco en de politie werd ingeschakeld. Agenten hielde kort daarop de verdachten, een 19-jarige man uit Drouwenerveen en een 21-jarige man uit Gasselternijveen aan voor openlijke geweldpleging. Beiden zijn naar het bureau gebracht en ingesloten. Nader onderzoek volgt.

Hoogezand: man mishandeld
Aan de Hoofdweg in Harkstede heeft de politie zaterdagavond een 20-jarige en een 18-jarige man, beide uit Hoogezand aangehouden. Ze worden verdacht van het oplegen van openlijk geweld. De mannen reden aan de Ruimtevaartlaan in Hoogezand met een brommer in op een 19-jarige man, eveneens uit Hoogezand. Die maakte opmerking daarover ondersteund door enkele handgebaren. Daarop keerden de beide verdachten terug en er ontstond een vechtpartij. Het slachtoffer liep daarbij letsel op aan handen en benen. De beide verdachten konden op basis van signalementen later in Harkstede worden aangehouden. Ze zijn naar het politiebureau gebracht en na verhoor heengezonden. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Usquert: bromfietser onder invloed
Wegens rijden onder invloed heeft de politie zaterdagnacht aan de Hoofdstraat in Usquert een 17-jarige bromfietser uit Baflo aangehouden. De verdachte reed zonder verzekeringsplaat en bij controle door de politie bleek hij ook te veel te hebben gedronken. De man werd meegenomen naar het bureau waar bij de ademanalyse 1.37 promille alcohol werd gemeten. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor rijden onder invloed en rijden zonder
verzekeringsplaat. Hij is na verhoor heengezonden.

Groningen: man aangehouden
De politie heeft zaterdagnacht in een horecagelegenheid aan de Grote Markt in Groningen een 18-jarige man uit de Stad aangehouden wegens mishandeling. De man maakte zicht kwaad over een groepje cafébezoekers dat hem naar zijn zeggen stond uit te lachen. Er ontstond een discussie daarover tussen de verdachte en een lid van het groepje. Daarbij sloeg de verdachte het slachtoffer, een 18-jarige Groninger in het gezicht. De verdachte werd door de gewaarschuwde politie meegenomen naar het bureau en na verhoor heengezonden. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: inbreker aangehouden
Een 42-jarige man uit Groningen is zaterdagnacht op heterdaad door de politie aangehouden voor een inbraak in een huisartsenpraktijk aan de Vechtstraat in Groningen. De politie kreeg een melding over de inbraak en agenten werden door getuigen aangesproken die hadden gezien dat een man een ruit van de praktijk had ingeslagen. Bij het onderzoek in de omgeving zagen de politiemensen in de Merwedestraat een man fietsen die een computerscherm bij zich had. Bij het zien van de politie probeerde de verdachte te vluchtten maar ging tengevolge van de gladheid onderuit. Hij liet zijn fiets en twee beeldschermen liggen en vluchtte te voet verder. Hij ontkwam aan de aanacht van de agenten maar die vonder hem kort daarop in bosschages achter een flat. De verdachte werd verraden doordat de bosjes met sneeuw waren bedekt, echter een klein stukje bleek te zijn ontdaan van sneeuw. Juist op die plek had de man zich in de bosjes verstopt. Hij is meegenomen naar het bureau en ingesloten voor verhoor. De politie stelt een nader onderzoek in. De gestolen computerspullen gaan terug naar de rechtmatige eigenaar.

Groningen: bedreiging
Wegens bedreiging van een horecaportier heeft de politie zaterdagnacht in de Poelestraat in Groningen een 19-jarige man uit Groningen aangehouden. De man werd een café uitgestuurd vanwege het gooien met een asbak. Naar aanleiding daarvan bedreigde de verdachte de betrokken portier (26) met de dood. Gewaarschuwde politiemensen hielden de verdachte aan en namen hem mee. Hij is na verhoor en het opmaken van proces-verbaal heengezonden.

Groningen: zes Amsterdammers aangehouden
In de binnenstad van Groningen heeft de politie zaterdagavond zes mannen in de leeftijd van 18 tot 20 jaar, allen uit Amsterdam aangehouden. De verdachten reden in twee autos over een voetgangersdeel van de Grote Markt. Tijdens het bekeuren daarvoor door de politie bleek dat één van de twee autos als vermist was opgegeven door een autoleasebedrijf in Hoofddorp. Tevens voldeden de inzittenden van beide autos aan signalementen die eerder op de avond door Politie Fryslân waren doorgegeven naar aanleiding van diefstallen in de kiosk van een tankstation langs de A7 bij Ter Wispel. Daarbij werden kauwgum, zonnebrillen en frisdrank gestolen. Ook zijn de verdachten kort voor hun aanhouding vermoedelijk betrokken geweest bij een geval van bedreiging bij een videotheek aan de Westerhaven in Groningen. De zes Amsterdammers zijn ingesloten voor nader onderzoek en verhoor.

Groningen: man vernielt ruit
Een 35-jarige man uit Groningen is zaterdagmorgen aangehouden bij een school aan de Semmelweisstraat in Groningen. De man had een ruit van de school ingeslagen, naar zijn zeggen om aandacht te krijgen voor familieproblemen. Hij werd meegenomen naar het bureau en na verhoor heengezonden. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Snelheidscontroles: zaterdag
Groningen: Plataanlaan Limiet: 70 km per uur, gecontroleerd: 830 voertuigen, aantal overtredingen: 52, hoogst gemeten snelheid: 105 km Bedum: N46 (Eemshavenweg) Limiet: 100 km per uur, gecontroleerd: 108 voertuigen, aantal overtredingen: 21, hoogst gemeten snelheid: 135 km