Politie Friesland

Politieberichten van 03/01 13.00 uur t/m 04/01 13.00 uur

Fryslân 04-01-2004 - Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bureau Communicatie, 058 880 8272.

Hurdegaryp: rijbewijs ingevorderd na te hard rijden
Zaterdag omstreeks 12.25 uur is het rijbewijs van een 29-jarige man uit Veenwouden ingevorderd. Op de Rijksstraatweg tussen Hurdegaryp en Quatrebras werd hij met zijn personenauto gecontroleerd terwijl hij 131 km/h reed. Ter plaatse is slechts 80 km/h toegestaan. Naast de invordering wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Gorredijk/Langezwaag: inbraken
In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een school aan de Wabbe Wissestrjitte in Gorredijk. Men kwam binnen door en ruit te vernielen.Uit de school werden laptops en computeronderdelen gestolen. Namens de school deed een 45-jarige man uit Gorredijk aangifte. Op dezelfde wijze werd in gebroken in de kerk aan T Hou in Langezwaag. Hier wordt nog niets vermist. Het is niet onwaarschijnlijk dat beide inbraken door dezelfde dader(s) zijn gepleegd. Namens de kerk deed een 42-jarige man uit Langezwaag aangifte.

Boornzwaag: aanrijding met letsel
Zaterdag omstreeks 11.50 uur vond op de A7 een eenzijdig ongeval plaats waarbij een 46-jarige man uit Alkmaar gewond raakte. De man reed met zijn auto richting Joure. In de tunnel onder het Prinses Margrietkanaal haalde hij volgens een getuige met hoge snelheid een andere auto in. Juist na het inhalen, na de tunnel, raakte de auto van de man door onbekende oorzaak in een slip. De auto belandde in de sloot naast de weg. De man zat bekneld en moest door de brandweer uit zijn benarde situatie worden bevrijd. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Van de man is een bloedproef afgenomen.

Rottevalle: autobrand
Zaterdag omstreeks 10.50 uur is op de Litswei een personenauto in brand geraakt. De bestuurder, 40-jarige man uit Rottevalle, reed met de auto over de ventweg en rook een branderige lucht. Juist enkele honderden meters voor zijn woning begaf de motor het en kwamen er grote rookwolken onder auto motorkap vandaan. De gealarmeerde brandweer kon de auto niet meer redden. Die brandde volledig uit. De oorzaak is mogelijk van technische aard.

Hommerts: rijbewijs ingevorderd na te hard rijden
Zaterdag omstreeks 16.20 uur is van een 35-jarige man uit Sneek het rijbewijs ingevorderd. Hij reed met zijn personenauto 158 km/h over de N354 richting Spannenburg. Dat was 78 km/h te hard. Tegen deze bestuurder wordt proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd in gevorderd.

Grou: inbraak vakantiewoning
Zaterdag tussen 19.20 en 20.30 uur is ingebroken in een vakantiewoning aan de Stationsweg. Men kwam binnen door een raam te forceren. De gehel woning werd doorzocht. De aangever, een 52-jarige man uit Grou, mist een klok, een com puter en circa 100 cds.

Terwispel: vijf winkeldieven aangehouden
Zaterdag omstreeks 23.00 uur werd door een groep van vijf man diverse goederen gestolen in de shop van een benzinestation aan de A7. Het ging om etenswaren, frisdrank en zonnebrillen. Een 42-jarige man uit Boornbergum deed aangifte. Bij de komst van de politie waren de daders al gevlogen. Later die avond werd in Groningen een groep jongelui aangehouden op verdenking van diefstal en beroving. Het bleek dat zij in het bezit waren van goederen die in de tankshop waren gestolen. Het ging om vijf knapen van 18 tot 20 jaar, allen uit Amsterdam. Ze zijn voor nader ingesloten door de politie Groningen, die het verdere onderzoek doet.

Heerenveen: autobrand
Zondag omstreeks 04.10 uur is op de Bolster een personenauto van een 29-jarige vrouw uit Heerenveen in brand geraakt. Bij de komst van de brandweer stond de auto al volledig in lichterlaaie. Een kort achter deze auto staande vrijwel nieuwe personenauto, kon nog weggetrokken worden. Het is nog niet bekend of deze Auto ook schade opgelopen heeft. De oorzaak is onbekend.

Leeuwarden: inbraak woning
Afgelopen nacht tussen 23.55 en 03.10 uur is ingebroken in een woning aan de Merelstraat. Men kwam binnen door een raampje van de keuken open te breken. Uit de woning werd een klein geldbedrag gestolen. De 25-jarige bewoner deed aangifte.

Harlingen: ruit vernield, verdachte aangehouden
Zondag omstreeks 01.15 uur werd van een woning aan de Tjerk Hiddessluizen een ruit vernield. De aangever, de 56-jarige bewoner, kon een goed signalement en vluchtrichting geven. Aan de hand hiervan kon kort daarna op de Harlingerstraatweg in Midlum de verdachte worden aangehouden. Het betrof een 36-jarige man uit Midlum. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: inbraak woning
Zondag tussen 03.00 en 08.00 is ingebroken in een woning aan de Van Ostadestraat. Met een (valse?) sleutel kwam men binnen.
Identiteitspapieren, sieraden, geld en enkele portefeuilles werden ontvreemd. De 45-jarige bewoonster deed aangifte.

Drachten: inbraak winkel
In de nacht van zaterdag op zondag is een etalageruit van een winkel aan het Kyriat Onoplein ingegooid met een plantenbak. Door het gat in de ruit werd een krat bier weggenomen. Namens de winkel deed een 30-jarige man uit Drachten aangifte.

Leeuwarden: mishandeling, verdachte aangehouden
Zondag omstreeks 04.40 uur werd een 28-jarige man uit Leeuwarden een horecabedrijf aan het Ruiterskwartier uitgezet. Hij zou zich in de zaak onder invloed van alcohol hebben misdragen. Daarop sloeg deze man een toevallige passant zomnder aanleiding in het gezicht. De man werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: inbraken in banken
Zaterdag omstreeks 20.24 uur is ingebroken in een bankgebouw aan de Lavendelheide. Een ruit van een deur werd vernield. Vanuit de bank werden twee computers gestolen. Namens het bedrijf deed een 44-jarige man uit Drachten aangifte.
Zondag om 01.10 uur werd getracht in te breken in een bankgebouw aan de Noorderbuurt. Een toegangsdeur werd met fors geweld opengebroken. Daarop kwamen de daders in een sluis en kwamen niet verder. Hert bleef dus bij een poging.

Fryslân: aanrijdingen door gladheid
Vanaf 06.30 tot 09.30 uur zijn door spiegelgladde wegen een groot aantal aanrijdingen gebeurd. Bij politie werden er dertien gemeld, vrijwel allemaal op rijkswegen (ZOAB). Deze vonden plaats op de A6 thv Oosterzee (06.31 uur), A7 thv rotonde Joure (06.33), 4 x A31 thv Marssum (2 gewonden, zie afzonderlijke item hieronder), provinciale weg thv Reduzum ( 06.42), A32 thv Idaerd (06.40), 31/A32 tussen Goutum en Werpsterhoek (07.03), A7 thv Drachten (Yankee Doodle) (07.29), A32 thv Heerenveen knooppunt (07.37), 2 x Waldwei. (1 thv Nijega en 1 thv Drachten) (07.15 en 06.53), A7 thv Heerenveen (08.36), Sweachsterwei Lippenhuizen (10.55).
In Heerenveen op de Markt viel een man ten gevolge van de gladheid (08.50). Ambulance kwam ter plaatse en bracht de man naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Marssum: aanrijding met letsel
Zondag omstreeks 06.35 uur vond een aanrijding plaats tussen twee personenautos op de rijksweg A31 ter hoogte van het viaduct. Een 30-jarige vrouw uit Leeuwarden was door de gladheid tegen de vangrail gereden. Nadat de auto tot stilstand was gekomen, stapte zij uit om te telefoneren. Op dat moment kwam een 49-jarige vrouw uit Marrum langs, die ook slipte en tegen de stilstaande auto aanreed. Beide bestuursters zijn voor nader medisch onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.
De zuidelijke rijbaan van de A31 werd in overleg met Rijkswaterstaat omstreeks 06.40 uur enige tijd afgesloten.

Fryslân: alcohol in het verkeer|
Tegen de volgende bestuurders wordt proces-verbaal opgemaakt ter zake het rijden onder invloed van alcohol (achtereenvolgens tijd en plaats van controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, uren rijverbod, eventuele bijzonderheden):
zaterdag 21.30 uur, Lijsterstraat Leeuwarden, 59-jarige man uit Bolsward, 390 ug/l, 3 uren;
zondag 00.50 uur, Moleneind NZ Drachten, 37-jarige man uit Eastermar, 285 ug/l, 1 uur;
zondag 01.25 uur, Gernierswei Berlikum, 43-jarige man uit Cornwerd, 445 ug/l, 4 uren;
zondag 05.25 uur, Jan Binneswei Oudwoude, 19-jarige man uit Kollum, 600 ug/l, 6 uren. Tegen de verdachte wordt tevens proces-verbaal opgemaakt voor het rijden zonder rijbewijs. Ook wordt hij verdacht van joyriding; hij had zonder toestemming de auto van een familielid meegenomen.