Ingezonden persbericht


SLAU


Zondag 4 januari
Het Hoge Woord: SPORT

Op 4 januari, Culturele Zondag, staat de middageditie van Het Hoge Woord in het teken van de goede voornemens. Want wie neemt zich na het schransen en stilzitten in december niet voor nu echt eens te gaan sporten? Daarom: 3x sportboeken om alvast in de stemming te komen. Interviews en voordrachten van Jeroen Wielaert, Dirk van Weelden en Liza van Sambeek, tussen 13.00 en 16.00 in De Winkel van Sinkel.

Jeroen Wielaert ging in Radio Tour de France (radio 1) jarenlang in op de bijverschijnselen van de Tour en werkt nu voor het Radio 1 - journaal. Hij heeft veel gepubliceerd over de Tour de France en wielersport in het algemeen, o.a. in het tijdschrift Wielerrevue. Hij schreef 5 boeken over dit onderwerp, waaronder Pijn en glorie in de polder. Hollandse wielerlegenden. In 2008 hoopt hij de Proloog van de Tour naar Utrecht te halen. Zijn passie voor sport begon al vroeg. In een interview met het UN vertelde hij hoe hij als 17-jarige bij Ajax na de wedstrijden bij de kleedkamers rondhing, niet eens zozeer voor de spelers, maar voor verslaggevers als Barend en Van Dorp (toen voor Vrij Nederland): 'die stonden te wachten tot de jongens van de dagbladen klaar waren en dan pas beslopen ze hun prooi voor Vrij Nederland. Die namen ze echt letterlijk bij de arm mee naar een hoekje van de kleedkamer om daar dé vraag te stellen. Dan stond ik daar twee meter vandaan af te kijken hoe dat moest.' Behalve over sport schrijft Wielaert over muziek en cultuur.

'Liza van Sambeek' is het pseudoniem van de Utrechtse Ciel Heintz en Liesbeth van Erp die afgelopen jaar het boek Zadelpijn en ander damesleed schreven, een boek over de jaarlijkse fietstochten van een groep vriendinnen. De 'dames' zijn allen rond de 50, houden van fietsen, noemen zich 'Les Tîtes Sancerre', hebben een stoer strijdlied maar ook veel opgekropt leed. Want buiten de beschreven tocht langs de Loire gaat het boek vooral over de levens van de 7 vrouwen, hun vriendschap en vaste thema's en patronen in die vriendschap: jaloezie, (on)trouw, ouder worden, gezinnen en (verloren) idealen. Jeroen Wielaert noemde het boek in de Volkskrant 'heftig, hilarisch en ontroerend en niet altijd per definitie vrouwvriendelijk.' Benieuwd wat ze daar zelf over te zeggen hebben?

Dirk van Weelden (1957) publiceerde in het najaar van 2003 het boek Looptijd, waarin hij alle persoonlijke, medische, literaire, antropologische en zelfs religieuze overpeinzingen tijdens zijn tochten de vrije loop laat. Wie heeft ooit gezegd dat je met sporten je hoofd leeg maakt? Dirk van Weelden is bekend van het boek Arbeidsvitaminen, het ABC van Bril en Van Weelden (1990, Bezige Bij). Met Martin Bril schreef hij nog twee boeken, maar werkte intussen ook aan een eigen oeuvre, dat inmiddels bestaat uit 4 romans, een bundel met essays verhalen en brieven en twee novelles. Van Weelden publiceerde in Raster, De Gids, Revisor, Optima en NRC en is redacteur van De Gids en Mediamatic. Looptijd is Van Weeldens eerste 'sportboek': non-fictie en autobiografisch.

13.00 - 16.00, Winkel van Sinkel, Oudegracht 158, Utrecht. Toegang gratis.

---


Meer informatie over SLAU activiteiten op www.slau.nl, 030 2400367 of e-mail info@slau.nl