Ingezonden persbericht



AUSTRALIER SCHEERT 50.000 SCHAPEN IN EUROPA


40-60 SECONDE VOOR HET SCHEREN VAN EEN SCHAAP


VAN SCHAAPSCHEREN TOT WOLLENTRUI TIJDENS DAG VAN DE WOL

EPEN- Zondag 4 januari staat Schaapskooi Mergelland in Epen van 11.00-17.00 uur in het teken van het natuurproduct wol. Niet alleen worden dit weekend ruim 600 ooien van hun dikke vacht ontdaan, ook het vervolgproces van de wol wordt tijdens deze 'dag van de wol' getoond. Om

van de wol bijvoorbeeld een lekkere warme trui te breien moet ze eerst worden gereinigd om vervolgens te worden gekaard en gesponnen. Op zaterdag 3 januari kan het schaapscheren ook van nabij bekeken worden, dan zijn er echter geen demonstraties kaarden en spinnen.

Voor het schaapscheren komt de professionele Australische schaapscheerder Rodney Joppich naar Epen. Al 20 jaar toert hij van januari tot en met juni door Europa om circa 50.000 schapen van de wol ontdoen! Zijn tournee begint steevast in Epen. Hij is een echte snelscheerder; binnen de minuut heeft hij een schaap geschoren. "Afgelopen jaar hebben we enkele keren de stopwatch er bijgehouden. Sommige schapen wist hij zelfs binnen de 40 seconden van hun vacht te ontdoen. Hem aan het werk te zien is een prachtig beeld", zegt schaapsherder Ger Lardinois. Op de vraag waarom hij zijn schapen reeds in januari laat scheren geeft Lardinois als antwoord: "Met dit vroeg scheren hebben we veel profijt als de lammeren komen, er kunnen meer schapen in de stallen, de ooien hebben meer bewegingsruimte en nemen het voer beter op, je ziet goed wat

er gebeurt vlak voor en tijdens het aflammeren, je werkt hygienisch en bovendien kunnen de lammeren de spenen goed en gemakkelijk vinden." De entree tijdens het schaapscheren bedraagt 2 euro per persoon. Kinderen tot en met twaalf jaar mogen gratis naar binnen. De entree is inclusief een kop koffie in de herberg die de familie Lardinois, samen met een permanente expositieruimte van Staatsbosbeheer, in een authentiek vakwerkhuisje exploiteert.



---

Noot voor de pers: Nadere persinformatie: Fam. Lardinois, telefoon 043-4551650 of M&O Guus Queisen vof te Sittard tel, 046-4585166.