Gemeente Roosendaal



---

Project Veilig Honk in januari 2004 van start

Op 5 januari 2004 zal het project Veilig Honk in de gemeente Roosendaal van start gaan. Het project is enige tijd geleden opgezet in de gemeente Halderberge. Ook in andere gemeenten in de regio verloopt het succesvol. In Roosendaal worden nu ook voorbereidingen getroffen voor uitvoering van het project.

Het doel van Veilig Honk is veiligheid geven aan schoolgaande jeugd die onderweg is op de route van en naar school. Een 'Veilig Honk' is een voor kinderen herkenbare woning waar ze onderweg terecht kunnen om hulp te vragen wanneer er iets aan de hand is. De 'Veilige Honken' liggen bij voorkeur aan de routes die kinderen het meest gebruiken om van huis naar school en vice versa te fietsen. 'Veilige Honken' kunnen zowel binnen als buiten de bebouwde kom liggen en zijn herkenbaar aan een bord 'Veilig Honk' wat goed zichtbaar in de tuin of achter het raam is geplaatst. Daardoor kan de jeugd meteen zien dat ze daar kunnen aankloppen voor hulp.

Voor het project Veilig Honk worden vrijwilligers gevraagd die wonen aan routes gelegen naar en van scholen. Belangrijk is dat een bewoner van een 'Veilig Honk' ook vaak thuis is en dan voornamelijk in de uren dat de scholen beginnen en uitgaan.

Degene die zich aanmeldt als vrijwillig 'veilig honker' zal, logischerwijs, van onbesproken gedrag moeten zijn. Met een verklaring van goed gedrag zal dit kunnen worden aangetoond.

De taak van een veilig honker is eenvoudig van aard, maar belangrijk: bieden van hulp en veiligheid aan kinderen die aangeven hulp en/of veiligheid nodig te hebben. Het gaat om een eenmalige, kortstondige, hulpactie door de bewoner. Bijvoorbeeld aanbieden van een fietspomp om een lege band om op te pompen, bellen van ouders van het kind als er wat aan de hand is, plakken van een pleister en ga zo maar door. Daarbij kunnen veilighonkers indien zij dit wensen worden bijgestaan of hulp inroepen van de school en/of politie.

In een bijeenkomst op 16 december a.s. om 19.30 uur zullen de aangemelde vrijwilligers volledig worden geïnformeerd in de raadzaal van het Oude Raadhuis.

Indien u belangstelling heeft als vrijwilliger voor het project, dan kunt u een aanmeldingsformulier aanvragen. Ook voor eventuele andere vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met de contactpersoon bij de gemeente, mw. De Jong-Steendijk (tel. 579 129).