Gemeente Roosendaal



---

Vrijwilligers gezocht voor project Veilig Honk

De voorbereidingen voor het project Veilig Honk zijn in volle gang. Inmiddels is er een aantal personen die zich als "Veilig Honker" heeft aangemeld, en kan er op 5 januari 2004 gestart worden met het project. Om het gebied zo optimaal mogelijk te kunnen voorzien van "Veilige Honken" zoeken we echter nog meer vrijwilligers die zich voor het project willen inzetten op de routes vanuit de dorpen richting Roosendaal en vice versa.

Wat houdt het project Veilig Honk in.

Het doel van Veilig Honk is het geven van veiligheid aan schoolgaande jeugd die onderweg is op de route naar en van school. Een 'Veilig Honk' is een als zodanig herkenbare woning waar kinderen onderweg terecht kunnen om hulp te vragen wanneer er iets aan de hand is. De 'Veilige Honken' liggen bij voorkeur aan de meest gebruikte routes en kunnen zowel binnen als buiten de bebouwde kom liggen. Ze zijn herkenbaar aan een bord 'Veilig Honk' wat goed zichtbaar in de tuin of achter het raam is geplaatst. Daardoor kan de jeugd meteen zien dat ze daar kunnen aankloppen voor hulp.

Belangrijk is dat een bewoner die een 'Veilig Honk' gaat bemensen, ook vaak thuis is, en dan voornamelijk in de uren dat de scholen beginnen en uitgaan. Degene die zich aanmeldt als vrijwillig "Veilig Honker" zal, logischerwijs, van onbesproken gedrag moeten zijn. Hiervoor wordt een verklaring van goed gedrag aangevraagd.

De taak van een "Veilig Honker is eenvoudig van aard, maar belangrijk: het bieden van hulp en veiligheid aan kinderen die aangeven hulp en/of veiligheid nodig te hebben. Het gaat om een eenmalige, kortstondige, hulpactie door de bewoner, zoals bijvoorbeeld het aanbieden van een fietspomp om een lege band om op te pompen, het bellen van ouders van het kind als er wat aan de hand is, het plakken van een pleister en ga zo maar door. Daarbij kunnen "Veilig Honkers" indien zij dit wensen worden bijgestaan of hulp inroepen van de school en/of politie. Uiteraard is dit project tot stand gekomen in samenwerking met het voortgezet onderwijs en de politie.

Indien u belangstelling heeft als vrijwilliger voor het project, dan kunt u een aanmeldingsformulier aanvragen of downloaden ( Aanmeldingsformulier Veilig Honk ). Ook voor eventuele andere vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met de contactpersoon bij de gemeente, mw. De Jong-Steendijk (tel. 0165-579129).