Ingezonden persbericht

KORT GEDING TEGEN EX-KAMERVOORZITTER VAN NIEUWENHOVEN

EX-VOORZITTER VAN DE TWEEDE KAMER VAN NIEUWENHOVEN WEIGERT GEVOLG TE GEVEN AAN BEVEL VAN HET GERECHTSHOF EN AAN HAAR WETTELIJKE PLICHT OM VOOR DE RECHTER TE GETUIGEN

Slachtoffers en nabestaanden van het bombardement op de RTS-studio in Belgrado en van de clusterbom-aanval op Nis tijdens de NAVO-agressieoorlog tegen Joegoslaviƫ in 1999 bereiden procedures voor tot schadevergoeding voor de Nederlandse rechter.

Nadat eerder de haagse rechtbank het verzoek om, in dit kader, een aantal nederlandse politici en militairen als getuigen te horen geweigerd had, besloot het gerechtshof den haag bij vonnis van 6 maart 2003 dat een voorlopig getuigenverhoor zal moeten plaatsvinden over de vraag:

"In hoeverre zijn bij de gestelde aanvallen op de RTS-studio en op Nis normen van humanitair oorlogsrecht geschonden voor welke schending de Staat (mede) aansprakelijk kan worden gehouden?"

Voorts beval het Hof dat in dat kader als getuigen zouden moeten opkomen Kok, van Aartsen, de Grave en Van Nieuwenhoven.

Nadat de rechtbank den haag de uitvoering van deze uitspraak van het gerechtshof bijna een jaar lang heeft getraineerd, is voor de uitvoering van dit getuigenverhoor inmiddels eindelijk een datum vastgesteld. Kok, Van Aartsen en de Grave hebben kenbaar gemaakt zich naar de opdracht van het gerechtshof te zullen voegen en als getuigen te zullen verschijnen.

Maar Van Nieuwenhoven weigert. Zij zegt dat ze over het onderwerp niks te getuigen heeft. Maar daarmee schendt ze haar wettelijke plicht en maakt zich bovendien aan strafbare feiten schuldig.

Heden is zij gesommeerd om duidelijk te kennen te geven dat zij gewoon haar burgerplicht zal vervullen en normaal zal komen getuigen. Zoals de wet dat eist en het gerechtshof den haag dat haar heeft opgedragen. Doet zij dat niet, dan zal een kort geding tegen aan worden aangespannen, om haar verschijning langs wettelijke weg af te dwingen. Voorts zal dan een strafklacht tegen haar worden ingediend.


DE INHOUD VAN DE SOMMATIE AAN MEVROUW VAN NIEUWENHOVEN

Het volgende is ontleend aan de tekst van de sommatie, die heden aan haar advocaat is verzonden. Na de constatering dat zij verklaart te weigeren om te verschijnen omdat zij niets te verklaren zou hebben over het onderwerp, wordt in de sommatie gesteld:

"Voor (de slachoffers) , die dierbaren hebben verloren dan wel zelf gewond zijn geraakt bij de barbaarse aanvallen op de rts-studio in belgrado en de clusterbom-aanvallen op nis, getuigt deze botte verklaring van een weergaloze brutaliteit en onbeschoftheid.

Zonder de nederlandse parlementaire meerderheid, onder aanvoering van mevrouw van nieuwenhoven, was er geen oorlog geweest tegen de federale republiek joegoslavie. En waren hun dierbaren dus geen wrede dood gestorven.

Zonder het optreden van mevrouw van nieuwenhoven en haar parlementaire meerderheid had de nederlandse regering immers geen toestemming bekomen om oorlog te gaan voeren tegen de federale republiek joegoslavie. En zonder de deelname van nederland was deze agressie-oorlog onmogelijk geweest. Want de NAVO kan nu eenmaal uitsluitend handelen bij eenheid van stemmen. Zo simpel is dat.

De rol van mevrouw van nieuwenhoven was dus cruciaal. Zij heeft, als aanvoerster van de parlementaire meerderheid, de weg geplaveid voor de verschrikkelijke oorlog en zijn afschuwelijke gevolgen.

Toen nederland militair deel ging nemen aan de eerste golf-oorlog tegen irak, zijn daarbij aan die militaire deelname, mede op aandringen van het toenmalige parlement, een aantal nadrukkelijke voorwaarden gesteld. Dit om te voorkomen dat Nederland zou worden meegezogen in toepassing van en verantwoordelijkheid voor militair geweld waarvoor ons land niet de verantwoordelijkheid zou willen dragen.

Mevrouw van nieuwenhoven heeft echter, evenals de rest van de parlementaire meerderheid, het volstrekt niet nodig gevonden haar toestemming om tot agressie jegens de federale republiek joegoslavie over te gaan te binden aan wat voor voorwaarde of beperking dan ook.

Mevrouw van nieuwenhoven staat volledig achter het misdadige bombardement op de RTS, dat dood en verderf zaaide onder dierbaren van (de joegoslavische eisers) en een aantal van hen voor de rest van leven verminkte. Zij stemde tegen de motie-vos die ging over de vraag of dit bombardement een oorlogsmisdrijf was of niet.

Blijkbaar vindt zij dat bij deze laffe aanval geen normen van humanitair oorlogsrecht zijn geschonden. Of heeft zij daar nooit over nagedacht ? Ze zegt nu: ik heb daarover niks te verklaren. Dat zou dan bevestigen dat zij zich hier in het geheel geen mening over gevormd zou hebben.

Uit de parlementaire stukken is het mevrouw van Nieuwenhoven bekend dat nederlandse oorlogsvliegtuigen op grote schaal clusterbommen hebben ingezet tijdens de oorlog tegen de federale republiek joegoslavie. Dit verschrikkelijke wapen snijdt mensen letterlijk aan flarden.

Het is mevrouw van nieuwenhoven uit de parlementaire stukken bekend dat nederlandse oorlogsvliegtuigen na de slachtpartij met clusterbommem in Nis de nederlandse inzet van clusterbommen hebben gestaakt. Maar toen was het voor een aantal dierbaren van (de joeslavische eisers) al te laat.

Andere NAVO-landen gingen gewoon door met clusterbom-aanvallen, zonder dat de nederlandse regering of de nederlandse parlementaire meerderheid, onder aanvoering van van nieuwenhoven, tegen het verdere gebruik van dit massavernietigingswapen op enigerlei wijze bezwaar aantekenden.

Ook daarover heeft mevrouw van nieuwenhoven verder niks te verklaren. Ook over de volkenrechtelijke rechtmatigheid hiervan zou zij zich dus in het geheel geen oordeel hebben gevormd.

Er zijn, dit alles in ogenschouw nemend, maar twee mogelijkheden. Of mevrouw van nieuwenhoven heeft, als aanvoerster van de parlementaire meerderheid, in het geheel geen mening over de (zaak, zoals die door het gerechtshof is geformuleerd).

Alsdan is zij klaarblijkelijk - als aanvoerster van de parlementaire kudde - als een kip zonder kop achter de regering aangelopen. In blinde volgzaamheid tegenover de toen al op het eerste gezicht onmiskenbare verkrachting van het internationale recht waaraan de nederlandse staat zich door zijn deelname aan deze agressie-oorlog schuldig maakte. Als het ware bedwelmd door de als een tibetaanse gebedsmolen door de regering steeds weer herhaalde mantra dat "resolutie 747 het gebruik van geweld tegen de federale republiek joegoslavie in voldoende mate rechtvaardigde" ; een verder nimmer op enigerlei wijze onderbouwde frase, die al terstond een klinkklare leugen vormt, waarmee het hof amsterdam al geruime tijd geleden in afdoende mate heeft afgerekend in het arrest dedovic c.s. tegen kok, van aartsen en de grave.

Als zij alleen maar in blinde volgzaamheid de regering achterna gelopen heeft, en daarom niks te verklaren heeft, dan zal zij dat moeten komen getuigen.

De tweede mogelijkheid is dat mevrouw van nieuwenhoven zich wel degelijk een oordeel heeft gevormd over de vraag in hoeverre bij de aanvallen op de rts-studio en nis normen van humanitair oorlogsrecht zijn geschonden, een oordeel gebaseerd op feiten. Maar dat zij domweg geen zin heeft om daaromtrent een getuigenis af te leggen.

Nou hebben we allemaal ergens wel eens geen zin in. In dingen die toch moeten gebeuren. Dat geldt ook voor mevrouw van nieuwenhoven."

(Volgt de sommatie om voor 5 januari 2004 om 14.00 uur de bereidheid kenbaar te maken om normaal te verschijnen en normaal te getuigen. Zoals de wet dat eist en zoals het hof dat heeft bepaald. En zoals een normaal en rechtgeaard burger dat betaamt. Bij gebreke waarvan een kort geding zal volgen)

voor verdere informatie:

de PC
J.J. Beentjes 071-5134520

071-5262041


j.j.beentjes@lumc.nl