Openbaar Ministerie

3 januari 2004

Opsporing Verzocht: fatale beroving Amsterdam


De 69-jarige Amsterdamse Zwaantje de Jong overleed 15 november. Hoewel zij laconiek reageerde op de roof van haar tas, niet lang nadat ze geld had opgenomen bij een postagentschap in de Amsterdamse Derkinderenstraat, is zij aan de gevolgen overleden. In Opsporing Verzocht maandag aandacht voor de fatale beroving. Ook aandacht voor andere ernstige strafbare feiten waarbij politie en Openbaar Ministerie de hulp van het televisiekijkend publiek inschakelen.

Opsporing Verzocht is het gezamenlijke opsporingsprogramma van de politie, Het Openbaar Ministerie en de Avro. In Opsporing Verzocht wordt de televisiekijker ingeschakeld bij het oplossen van (ernstige misdrijven. Aan de kijkers worden gerichte vragen gesteld over een aantal zaken.

In de uitzendingen van maandag 5 januari (eerste rond 19.30 uur, tweede rond 22.00 uur) aandacht voor de volgende onderwerpen. Uitzending gemist? Of mocht u meer willen weten? Opsporing Verzocht wordt dinsdagmiddag om 13.15 uur op Nederland 1 herhaald.

De onderwerpen die in Opsporing Verzocht van 5 januari worden behandeld:

Nieuwerkerk aan den IJssel
Wanneer een marktkoopman vroeg in de ochtend van 26 november zijn huis wil verlaten, dringen er mannen binnen die hem in zijn eigen huis overvallen en slaan. Ook zijn tot dan nog slapende vrouw, blijft niet buiten schot.

Gezocht
Een flink aantal gezocht zaken: in Boxmeer, Den Haag, Middelburg en in Eibergen. Opvallend is dat het dit keer niet alleen mannen zijn die met gestolen of ontvreemde pinpassen aan de slag gaan.

Meld Misdaad Anoniem is een doorslaand succes. Veel mensen bellen dit nummer 0800-7000 anoniem met belangrijke informatie. Meld Misdaad Anoniem is sinds kort landelijk te bereiken en in Opsporing Verzocht start maandagavond de landelijke campagne.

Resultaten
Wat zijn de resultaten van voor 5 januari? De laatste uitzending dateert van twee weken terug van 22 december.

Nijkerk
Oktober vorig jaar besteedde Opsporing Verzocht aandacht aan een overval die 29 januari werd uitgevoerd. Het ging daarbij om een Wizzl stationswinkel in Nijkerk. Nieuwe informatie zorgt er voor dat Frits Sissing er bijna een jaar na de overval weer op terugkomt.

Amsterdam
Zwaantje de Jong overleed 15 november op 69-jarige leeftijd. Hoewel zij laconiek reageerde op de roof van haar tas, niet lang nadat ze geld had opgenomen bij een postagentschap in de Amsterdamse Derkinderenstraat, is zij aan de gevolgen overleden.

Gezocht
Om half acht besteedde Opsporing Verzocht al aandacht aan vier gezocht zaken: in Boxmeer, Den Haag, Middelburg en Eibergen. Nu nogmaals de criminelen in beeld.

Resultaten
Uw informatie naar aanleiding van de eerste uitzending stroomt binnen en Peter Boots zal namens het KLPD onthullen waar dit vooralsnog toe geleid heeft. Plus opnieuw aandacht voor Deborah Rosiek uit Amsterdam die net voor het bevallen van haar tweeling spoorloos is verdwenen. En er zijn vragen over een moord in Vlaardingen.

Baarn
Een vreemde zaak, want waar zijn Hans Müller en zijn vrouw Ria Müller-van der Velde gebleven? De grote vraag is, hoe kan het in Nederland gebeuren dat deze twee mensen al sinds eind 1999 zoek zijn en er pas vorige maand aan de bel werd getrokken?

Scherpenzeel
De dader met het ringbaardje en een extreem groot wapen jaagt in Scherpenzeel, op 6 december, een medewerkster van een Texaco tankstation de stuipen op het lijf. De beelden waar de man op te zien is, worden 5 januari aan u vertoond.

Bovenstaande informatie is ontleend aan de gratis nieuwsbrief die de Avro elke vrijdag verzend. Deze nieuwsbrief is aan te vragen via de website van het programma: opsporingverzocht.nl