Verbond van Verzekeraars

Internationale samenwerking levert drie miljoen euro op

Twee internationale controle-acties in belangrijke Europese havens hebben in het afgelopen jaar geleid tot het terugvinden van 54 gestolen autos. Gezamenlijke waarde van de gestolen voertuigen bedraagt zon drie miljoen euro.

De internationale samenwerking is gericht op de grote havens in Nederland, België en Engeland waar veel voertuigen worden verscheept. Initiatiefnemer van de controle-acties is het regionaal Bureau voertuigcriminaliteit van de politie Rotterdam-Rijnmond. Coördinator René van Duin: In 2002 ontstond het idee om (meer) op internationaal niveau samen te werken. In gesprekken die wij voerden met collegas uit België en Engeland bleek keer op keer dat onze problemen dezelfde waren als die in het buitenland. Conclusie was dan ook dat we moesten samenwerken om de problemen inzichtelijk te maken. Dat heeft geleid tot de oprichting van het Seaport Information and Communication (SIC).

Eenvoudig, doch doeltreffend

De structuur van het SIC is even transparant en eenvoudig alsook doeltreffend. Elk land regelt zijn eigen acties, is verantwoordelijk voor zijn eigen resultaten en handelt op basis van eigen wetgeving. De controles worden verricht op haventerreinen bij bedrijven die voertuigen in opslag hebben voor de export. In Nederland is de douane dan ook één van de belangrijkste partners van de politie, die wordt ondersteund door het Landelijk Instituut Voertuigcriminaliteit. Daarnaast participeren namens de verzekeringsbedrijfstak de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit en de Stichting Vermiste Auto Register in het SIC.

Overweldigende informatie

De eerste internationale actie vond in de eerste week van juni plaats. In totaal werden er ruim 1.500 voertuigen gecontroleerd en zijn er uiteindelijk dertig in beslag genomen. Na een tweede check bleek er nog meer mis met vijftien andere voertuigen. Van Duin: Zo bleek één voertuig als gestolen te boek te staan, maar ook zaken als verzekeringsfraude, valse kentekens en niet-bestaande voertuigen kwamen uit deze controle alsnog aan het licht.

De hoeveelheid gegevens die uit deze actie naar boven kwam, was overweldigend, benadrukt Van Duin. Bepaalde vermoedens konden worden bevestigd, maar ook werden er lijnen tussen de drie landen zichtbaar.

Meer deelnemende landen

Alle gegevens konden worden gebruikt voor de volgende actie die in de laatste week van november plaatsvond. Dit keer werden er 24 gestolen voertuigen aangetroffen (11 in Rotterdam, één in Vlissingen, zes in België en zes in Engeland), één gestolen motorboot (Rotterdam) en daarnaast werden er vier verdachten aangehouden. Belangrijke kenmerken van de gestolen voertuigen zijn dat het vooral jonge, dure autos zijn (Mercedes, BMW, Audi) met veel uitrusting. Tijdens deze tweede internationale actie werd een lijn zichtbaar naar een niet EU-land waar de laatste tijd veel (gestolen) voertuigen naartoe worden verscheept.

En ook nu kwam er weer veel bruikbare informatie boven water die we nog verder zullen analyseren en bij een volgende actie kunnen gebruiken, aldus Van Duin.

Een volgende actie staat gepland voor het voorjaar van 2004 en dan zullen naast Nederland, Engeland en België ook Italië, Frankrijk en mogelijk Duitsland meedoen.

Verzekerd!, december 2003