Stadsdeel Zeeburg

Werkzaamheden Verbindingsdam en bocht J.F. van Hengelstraat

Van maandag 5 januari 2004 tot en met 21 februari 2004 is de Verbindingsdam en de bocht naar de J.F. van Hengelstraat afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. In deze periode worden de trambaanplaten vervangen door asfalt. De planning kan uitlopen door de weersomstandigheden: in een vorstperiode kan er niet geasfalteerd worden.

Geluidsoverlast trambaanplaten Aan de noordkant zijn de trambaanplaten in juni 2003 al vervangen door asfalt. Reden hiervoor was de geluidsoverlast die werd veroorzaakt door het kantelen van de trambaanplaten als er verkeer over rijdt. Na aanhoudende klachten van bewoners aan de zuidkant van de Verbindingsdam is daar de situatie opnieuw onderzocht. De nieuwe geluidsmetingen en berekeningen wijzen uit dat de totale geluidsbelasting in de toekomstige situatie (dus met trambaanplaten én de tram) op enkele locaties boven de toegestane geluidsnorm uitkomt. Daarom heeft B&W van de gemeente Amsterdam het besluit genomen om ook op de zuidkant van de dam tot en met de bocht naar de J.F. van Hengelstraat de trambaanplaten te vervangen door asfalt.

Verbindingsdam gesloten voor gemotoriseerd verkeer Gedurende de werkzaamheden is de Verbindingsdam afgesloten voor het gemotoriseerd verkeer. Het gemotoriseerde verkeer van en naar het Java- en het KNSM-eiland wordt omgeleid via de Jan Schaeferbrug. De omleidingen worden met borden aangegeven. De parkeergarage onder de IJ-toren blijft bereikbaar. Fietsers en voetgangers kunnen aan beide zijden van de Verbindingsdam via het fietspad en het trottoir ongehinderd passeren. Bromfietsers kunnen in deze tijdelijke situatie bij uitzondering gebruik maken van het fietspad. Tijdens de werkzaamheden blijven het Java- en het KNSM-eiland bereikbaar voor nood- en hulpdiensten via de Verbindingsdam en de Jan Schaeferbrug.

Omleidingen eiland Sporenburg Tijdens de werkzaamheden is het niet mogelijk om met gemotoriseerd verkeer het eiland Sporenburg op of af te rijden via de J.F. van Hengelstraat (Ertskade). In deze periode kan het gemotoriseerde verkeer het eiland oprijden via de Panamakade en afrijden via de C.J.K. van Aalststraat en de D.L. Hudigstraat. Deze omleiding wordt met borden aangegeven. Fietsers en voetgangers kunnen het eiland Sporenburg wel via de J.F. van Hengelstraat (Ertskade) bereiken.

Werkzaamheden OBS Tegelijkertijd met de werkzaamheden aan de trambaanplaten vinden op enkele locaties werkzaamheden plaats aan het Ondergronds Brengsysteem. Dit zal enkele dagen duren en vindt plaats in de eerste weken van het nieuwe jaar. De plaatsing van het OBS op locaties aan de Panamakade, in de D.L. Hudigstraat en in de C.J.K. van Aalststraat beïnvloeden de bovengenoemde omleiding. Om deze reden worden tijdelijk weer andere omleidingen ingesteld voor het gemotoriseerde verkeer. Ook dit wordt met borden aangeduid. De C.J.K. van Aalststraat en de D.L. Hudigstraat zijn dan respectievelijk de ingang en uitgang van Sporenburg. Dit zal uitsluitend tussen 08.30 uur en 16.00 uur gebeuren. Voor vragen over deze werkzaamheden kunt u bellen met de heer F. Kappé via telefoonnummer (06) 543 050 10.

Omleidingen Openbaar Vervoer Als gevolg van het uit het verkeer nemen van de Verbindingsdam worden de reguliere buslijnen naar het Java- en het KNSM-eiland tijdelijk omgeleid. Bus 59 en nachtlijn 359 rijden tijdens de afsluiting van de Verbindingsdam niet via het Java-eiland. Buslijnen 32 en 28 worden omgeleid via de Jan Schaeferbrug en voorzien het hele Java- en het KNSM-eiland van openbaar vervoer. Met vragen over de busomleidingen kunt u bellen met het GVB via de klantenservice, telefoonnummer (020) 460 59 59.

Meer informatie Voor meer informatie over de werkzaamheden aan de Verbindingsdam en J.F. van Hengelstraat, de omleidingen en de planning kunt u contact opnemen met de opzichter van het werk van het Ingenieursbureau Amsterdam, de heer P. Abbink via telefoonnummer (06) 242 531 24. Indien u nog algemene vragen heeft naar aanleiding van het vervangen van de trambaanplaten door asfalt dan kunt u terecht bij Micha Sijtsma van dIVV, telefoon (020) 556 54 44.