Gemeente Someren



* Hondenbelasting

* Extraatje voor de minima
maandag 5 januari 2004 16.00-17.00 uur:
wethouder A. vd Velden-Coolen
woensdag 7 januari van 9.00-10.00 uur:
burgemeester A. Veltman, wethouders A. Thijs-Rademakers en T. Kusters

maandag 19 januari van 9.00-10.00 uur:
wethouder T. Kusters

maandag 19 januari van 16.00-17.00 uur:
wethouder M. Kusters

dinsdag 20 januari van 16.00-17.00 uur:
burgemeester A. Veltman, wethouders A. vd Velden-Coolen, A. Thijs-Rademakers

Terug naar boven

Hondenbelasting

De hondenbezitters binnen de bebouwde kom zijn verplicht ervoor te zorgen dat de hond is aangemeld bij de gemeente. Als u een hond neemt of als er een verandering optreedt in het aantal honden dat u heeft, bent u verplicht om daarvan binnen één maand aangifte te doen.

Stuur hiervoor de meldingskaart in, of bel met de afdeling financiën/belastingen
( 0493 49 48 88) voor de toezending van een aan- of afmeldingsformulier.

Is uw hond verkocht of overleden, dan dient u daarvan een bewijs te overleggen. Tevens moet u de hondenpenning inleveren.

Terug naar boven

Extraatje voor de minima

De gemeente Someren heeft besloten om aan langdurige minima zonder arbeidsmarktperspectief een eenmalig extraatje toe te kennen in de vorm van bijzondere bijstand. Om voor de eenmalige vergoeding in aanmerking te komen moeten mensen wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moeten zij minimaal een periode van drie jaar onafgebroken een inkomen op bijstandsniveau hebben. De hoogte van de vergoeding bedraagt 450,00 voor gezinnen, 400,00 voor alleenstaande ouders en 320,00 voor alleenstaanden.

Vanaf 2004: nieuwe wet
Met ingang van 1 januari 2004 zal de huidige Algemene bijstandswet vervangen worden door een nieuwe wet, de Wet Werk en Bijstand. In deze nieuwe wet is een zogenaamde langdurigheidstoeslag opgenomen. Dit is een jaarlijkse extra uitkering boven de bijstandsnorm. Voor deze toeslag komen straks personen tussen de 23 en 65 jaar in aanmerking die in ieder geval aan de volgende voorwaarden voldoen: zij moeten gedurende een periode van minimaal 60 maanden (5 jaar) een inkomen op bijstandsniveau hebben én zij mogen in deze periode geen inkomsten uit of in verband met arbeid hebben gehad. Met dit laatste worden bijvoorbeeld uitkeringen bedoeld ingevolge de Ziektewet, Werkloosheidswet, Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering en de Algemene nabestaandenwet.

Eenmalige uitkering in 2003
Vooruitlopend op de nieuwe wet waarin de langdurigheidstoeslag is opgenomen, heeft de gemeente Someren besloten om in 2003 een eenmalige uitkering te verstrekken. In het werkplan zal extra aandacht worden besteed aan resultaatmetingen.

Er zijn verschillende criteria vastgelegd op grond waarvan personen tussen de 23 en 65 jaar voor deze eenmalige vergoeding in aanmerking komen. De regeling die de gemeente voor dit jaar heeft vastgesteld is een stuk soepeler dan de langdurigheidstoeslag die volgend jaar ingaat. Om in 2003 voor de vergoeding in aanmerking te komen, hoeven mensen niet vijf jaar, maar slechts drie jaar een inkomen op bijstandsniveau te hebben. In deze periode mogen geen inkomsten uit of in verband met arbeid genoten zijn. Op deze regel is één uitzondering: personen met een uitkering ingevolge de WAO, WAZ of Wajong met een arbeidsongeschiktheidspercentage van minimaal 80, kunnen onder bepaalde omstandigheden wel een beroep doen op de vergoeding.

Personen met een uitkering van de gemeente komen in aanmerking voor de vergoeding als zij minimaal drie jaar een uitkering van de gemeente ontvangen én als zij een grote achterstand hebben tot de arbeidsmarkt. Hiervan is sprake als zij zijn ingedeeld in fase 0 of fase 4. De mensen met een uitkering van de gemeente hebben inmiddels een brief ontvangen waarin zij geïnformeerd zijn over de regeling.

De vergoeding wordt verstrekt als bijzondere bijstand. Dit betekent dat er in ieder geval een vermogenstoets plaatsvindt. Om aanspraak te maken op de regeling mag het vermogen van alleenstaanden niet meer zijn dan 4.975,00. Voor gezinnen en alleenstaande ouders bedraagt de grens 9.950,00.

Al deze regels zijn vastgelegd in de Verordening categoriale inkomensvoorziening voor langdurige minima zonder arbeidsmarktperspectief 2003.

De regeling wordt uitgevoerd in de maanden november en december 2003, maar geldt voor het hele jaar 2003. Dit betekent dat personen die op dit moment niet aan de criteria voldoen om voor de eenmalige uitkering in aanmerking te komen, maar eerder dit jaar wel, toch de uitkering kunnen ontvangen.

Aanvraagprocedure
Personen met een uitkering ingevolge de Algemene bijstandswet van de gemeente, die voor de vergoeding in aanmerking komen, hoeven niet zelf een aanvraag in te dienen. Zij zullen zo spoedig mogelijk, in ieder geval voor het einde van het jaar, een beslissing ontvangen van de gemeente. De gemeente streeft ernaar om alle betalingen voor Kerstmis te verrichten.

Mensen met een gemeentelijke uitkering ingevolge de Ioaw en Ioaz, die in aanmerking komen voor de vergoeding dienen wel een aanvraag in te dienen. Ook zij zijn hierover inmiddels schriftelijk geïnformeerd.

Andere personen die in aanmerking denken te kunnen komen voor de categoriale bijstand kunnen een aanvraag indienen bij de afdeling Sociale zaken in het gemeentehuis. Het spreekuur vindt dagelijks plaats tussen 9.00 en 11.00 uur.

Meer informatie
Indien u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met Patrick Verheesen van de afdeling Sociale zaken, tel. 0493 494 888.