Ingezonden persbericht

(Inter)nationale studenten simuleren VN-conferentie

AMSTERDAM, 20031231 -- De United Nations International Student Conference of Amsterdam (UNISCA) is een simulatie van een Verenigde Naties-conferentie. UNISCA 2004 vindt plaats op verschillende locaties van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en heeft als thema 'The Information Society'. De conferentie biedt ruim 200 studenten uit binnen- en buitenland de mogelijkheid om kennis te maken met de internationale politiek. UNISCA 2004 duurt van maandag 5 t/m vrijdag 16 januari. De officiële opening vindt plaats op maandag 12 januari 2004 in de Engelse Kerk (in het Begijnhof, Amsterdam).


Tijdens het vernieuwde UNISCA leren studenten in de praktijk hoe zij als internationale diplomaten moeten optreden. Niet alleen het schrijven van resoluties, maar ook onderhandelen, spreken in het openbaar en debatteren komen aan bod. De deelnemers van de conferentie zijn afkomstig van universiteiten uit onder meer de Verenigde Staten, de Oekraïne, Italië, Bhutan en Oostenrijk. Ze vertegenwoordigen ieder een VN-lidstaat - die niet correspondeert met hun eigen nationaliteit - of een door de VN erkende organisatie, zoals Amnesty International. De studenten moeten zich inleven in de politiek en de standpunten van het betreffende land. Vanuit dit perspectief discussiëren zij over de problemen op de VN-agenda zoals de braindrain, AIDS/HIV en culturele diversiteit op het internet en proberen zij creatieve oplossingen aan te dragen. Gastsprekers tijdens de conferentie zijn onder meer: Allen Zerkin (New York University), Jac Stienen (International Institute for Communication and Development), Jean-Paul Marthoz (Human Right Watch) en prof. mr. Paul F. van der Heijden (rector magnificus van de UvA).

De deelnemers komen in contact met verschillende culturen en hun politieke standpunten en doen ervaring op met parlementaire vormen van debat en het verwoorden van politieke statements. Daarmee vormt UNISCA een goede leerschool voor studenten die zich willen verdiepen in de wereld van de internationale betrekkingen.

De voertaal tijdens de conferentie is Engels. Voor meer informatie en het programma: www.unisca.org.




Universiteit van Amsterdam