Digitale Gemeente Houten

Nieuwjaarsconcert Vocaal Ensemble Venus

maandag 5 januari 2004 - Bron: Trees Vulto

De Vrienden van het Bätzorgel nodigen u uit voor het Nieuwjaarsconcert door het vocaal ensemble Venus op zondag 11 januari 2004 om 15.00 uur in de H. Michaëlkerk te Schalkwijk.

Het vocaal ensemble Venus telt 24 zangers en staat onder leiding van Peter Dijkstra. Dijkstra wordt door de kenners de belangrijkste jonge koordirigent van Nederland genoemd. Dat kwam in oktober jongstleden tot uitdrukking toen hem de prestigieuze Ericson Award voor de beste koordirigent werd uitgereikt in Zweden. Hij is vooral bekend geworden met de Gents (het jongenskoor uit Roden) waar hij vele successen mee heeft behaald.

Het programma van Venus bestaat vooral uit werken die geïnspireerd zijn op volksliederen. Een aantal stukken kennen een weemoedige inslag. Themas als de herfst, de naderende winter, de koude gaan parallel met eenzaamheid en dood. Vooral de "Herbstlieder" op teksten van Rainer Maria Rilke gecomponeerd door Carlos Michans. Michans is een in Nederland woonachtige Argentijn. En dit indringende stuk behoort tot de beste koorwerken uit de jaren 90. De andere componisten komen bijna allen uit de koudere delen van Europa: Denemarken, Estland en Polen.
Six Kurpian Songs van Szymanowski gaan over de geneugten rond een Pools huwelijksfeest in het Stolowegebergte. Hij is er in geslaagd de typische Slavische klank van de Poolse volksmuziek aan te geven. Muziek die hier zo graag beluisterd wordt.
Nog een stapje verder naar het oosten komt de muziek van Veljo Tormis. In zijn Karelian Destiny heeft de componist oud Estlandse teksten gebruikt. De volksmuziek en de teksten met titels als: Minnaars van de Zee, Een wenende meid en de Eikhakker voeren ons mee naar dit onvergetelijke zingende volk, zo vrolijk en blij.

De KRO neemt het concert op de 11e januari op vanwege dit schitterende gezelschap, het prachtige programma en zijn bijzondere dirigent. De akoestiek van de unieke Michaëlkerk zal de muziek zeker tot zijn recht laten komen.

De toegang voor deze avond bedraagt 7 euro, donateurs betalen 5 euro.

U bent van harte welkom.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2004 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).