Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Woningbouw Geuzenbaan valt in de prijzen

Het project Geuzenbaan 2c heeft maandag 15 december de Nico Nijmeijerpluim II gewonnen. De prijs werd uitgereikt door Duco Stadig tijdens de jaarlijkse planpresentatie in de Zuiderkerk. De ontwikkelaars van het woningbouwproject in stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer vielen op door hun voortvarendheid, maar de jury prees vooral de moed van VOF de Geuzenbaan om op een wat minder gewilde locatie mooie koopwoningen te bouwen.

Piet Dikken, wethouder stedelijke vernieuwing in Geuzenveld-Slotermeer, vindt het fantastisch dat deze decoratie zijn stadsdeel ten deel valt. "Deze opsteker heeft Geuzenveld wel verdiend. Dit project heeft een positieve uitstraling op het hele gebied, maar ook op andere ontwikkelaars in het stadsdeel. Ik wil bovendien mijn waardering uitspreken voor Serge van Donkelaar, de projectleider Geuzenbaan van het stadsdeel." Ook de jury had aandacht voor de uitstekende samenwerking tussen ontwikkelaars en stadsdeel. Mona Rademaker, van Volkers Wessels Vastgoed benadrukte in haar dankwoord nog eens dat begrip voor elkaars belangen niet altijd vanzelfsprekend is, maar wel van groot belang voor het welslagen van een bouwproject.

Goede verkoop ondanks recessie
Geuzenbaan 2c wordt gebouwd tussen de Dr. H. Colijnstraat en het Lambertus Zijlplein. De drie gebouwen, die zes hoog worden, krijgen ieder zesendertig appartementen, met in het souterrain bergingen en parkeerruimte. Tangram architecten tekenden voor het ontwerp. In september 2001 werd gestart met de ontwikkeling. De verkoop startte op 13 februari 2003, en verliep zeer goed, zeker gezien de toen al inzakkende koopwoningmarkt. De bouw kon daardoor in de zomer van 2003 van start. Een van de drie gebouwen is in zijn geheel verkocht aan het Woningbedrijf Amsterdam. Het woningbedrijf zal de appartementen gaan verhuren

Eerbetoon aan directeur Zomers Buiten
De Nijmeijerpluim is een eerbetoon aan Nico Nijmeijer, de in 2001 overleden directeur van Zomers Buiten. Nijmeijer heeft veel betekend voor de Amsterdamse woningbouw. De prijs is ingesteld door de gemeente Amsterdam. Jaarlijks wordt de prijs, een kunstwerk dat telkens door een andere kunstenaar vervaardigd wordt, vergeven aan een ontwikkelaar die zich `daadkrachtig en voortvarend' opstelt bij de totstandkoming van woningbouwprojecten. Verder is een goede verhouding tussen tijd, geld en kwaliteit van belang. De jury bestond uit Edo Arnoldussen (Ontwikkelingsbedrijf), Arthur Verdellen (regisseur woningbouw) en Alexandra van Olst (stadsdeel Osdorp).

(foto boven) Een artist-impression van het winnende ontwerp. (onder) De Nico Nijmeijerpluim.

Auteur(s):
Margot Blom