Gemeente Maassluis

Persberichten

5-1-2004

Vragen D66 over Oranjeplassen

De fractie van D66 in de Maassluise gemeenteraad heeft op grond van artikel 37 van het Reglement van Orde de volgende vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders:

In het laatste nummer (2003/4) van het blad van de Stichting Zuid Hollands Landschap staat op bladzijde 14 vermeld dat in de periode 2004 2007 ongeveer 550 miljoen extra ter beschikking komt voor de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) in Nederland. Een gedeelte van dit bedrag is bestemd voor de gebieden gelegen in de provincie Zuid-Holland en met name voor de gebieden gelegen in Rijnmond. Onder de EHS wordt verstaan de realisering van een aaneengesloten netwerk van nieuwe en bestaande natuurgebieden.

De provincie dient dit bedrag de eerste twee jaar voor te financieren en is hiertoe bereid. Dit betekent, zo lezen wij, dat in 2004, 200 hectaren in de Oranjebuitenpolder door de provincie aangekocht gaat worden en overgedragen zal worden aan het Zuid-Hollands Landschap. Uit telefonisch ingewonnen informatie blijkt dat het gebied van 200 ha. ten westen van de Oranjeplassen ligt en aan de plassen aansluit.

De EHS van het gebied waar Maassluis in ligt, wordt het Groene Hoefijzer genoemd. Het Groene Hoefijzer loopt van Midden - Delfland, via Dijkpolder, Oranjeplassen, Oranjebuitenpolder en Bonnenpolders naar de duinen van Hoek van Holland. Op termijn ontstaat een netwerk van wandel -, fiets - en ruiterpaden en een recreatiebos met speelmogelijkheden voor kinderen.
Onlangs heeft de raad een besluit genomen om een ecologische zone aan te leggen in de Dijkpolder die een verbinding moet geven tussen Midden Delfland en de Oranjebuitenpolder en een onderdeel vormt van deze hoofdstructuur.

De realisering van het Groene Hoefijzer en met name het gebied grenzend aan Maassluis is onder anderen voor vele inwoners van Maassluis van onschatbaar waarde. Immers ook in en nabij Maassluis hebben de inwoners grote behoefte aan een groen - en recreatiegebied waarin zij tot rust komen, wandelen, uitwaaien en kunnen genieten van planten en dieren.
Een belangrijk onderdeel van dit Maassluisegroene gebied vormen de Oranjeplassen, 35 ha groot, liggend op het grondgebied van de Gemeente Rotterdam maar eigendom van de gemeente Maassluis. Het Zuid-Hollands Landschap voert op dit moment het beheer over de plassen maar is geen eigenaar.

De plassen zijn vele jaren geleden ontstaan als gevolg van zandwinning ten behoeve van de aanleg van de westwijk. Het bijproduct van de zandwinning is het huidige natuurgebied: de Oranjeplassen.

Om het ten westen van Maassluis geplande groen- en recreatiegebied tot stand te brengen is het noodzakelijk dat net als de Oranjebuitenpolder ook de Oranjeplassen overgedragen worden aan het Zuid-Hollands Landschap. Gezien het belang voor de inwoners van Maassluis en omdat de zandwinning de gemeente Maassluis destijds een aanzienlijk financieel voordeel heeft opgeleverd, dient ons inziens het gebied zonder tegenprestatie op korte termijn overgedragen te worden aan het Zuid-Hollands Landschap. Daar komt bij dat het Zuid-Hollands Landschap armlastig is en de plassen niet uit eigen middelen kan aankopen.

Dit brengt tot ons tot de volgende vragen.


1. Bent u met ons eens dat gezien het feit dat het Zuid-Hollands Landschap in 2004 een gebied van 200 ha. ten westen van Maassluis gaat beheren, grenzend aan de Oranjeplassen, het van groot belang is dat op korte termijn deze plassen door de gemeente overgedragen gaan worden aan het Landschap, zodat in 2004 een aanvang gemaakt kan worden met de aanleg van het geplande recreatie- en natuurgebied waar de Oranjeplassen een belangrijk onderdeel in vormen ?

2. Zo ja, bent u met ons van mening dat de overdracht van de Oranjeplassen via gesloten beursen moet verlopen omdat Maassluis destijds al voldoende financieel voordeel heeft behaald bij de zandwinning?

3. Wanneer kan de Gemeenteraad een overdrachtsvoorstel tegemoet zien?

4. Kunt u aangeven hoe de gemeente Maassluis de ecologische verbinding gaat realiseren, die ligt tussen de Dijkpolder en de Oranjeplassen. Deze bestaat nu uit een gedeeltelijk woongebied en sportvelden. Is hier overleg over met de provincie en het Zuid-Hollands Landschap? Zo ja wat is hiervan het resultaat? Zo nee bent u van plan dit alsnog op korte termijn te gaan doen.
5. Bent u het met D66 eens dat de behoefte aan natuur groot is in het Rijnmondgebied en dat deze ecologische hoofdstructuur (Groene hoefijzer) verankerd moet worden in het ruimtelijk plan Rijnmond (RR2020). Zo ja, bent u bereid om dit nog eens schriftelijk te benadrukken aan het dagelijks bestuur van de stadsregio, de opsteller van het ruimtelijk plan.

Het college zal de vragen van D66 zo spoedig mogelijke beantwoorden.